Havrerutor med dumlekola
~
20 stora bitar eller flera små
250 gram smält smör
9 dl havregryn
4 msk mjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 dl rörsocker eller strösocker
2 msk kakao
½ dl rörsockersirap
24 dumlekolor
1 kaka ljus blockchoklad eller hälften mörk och hälften vit
strössel
Gör så här:
1. Hacka dumlekolorna ganska fint och lägg dem i en skål. För att bitarna inte ska fastna i varandra kan du röra ner lite florsocker i skålen och röra om.
2. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke och häll i sirapen och det smälta smöret. Rör ihop till en smet. Tillsätt till sist dumlebitarna.
3. Fyll i smeten i en bakplåtsklädd långpanna. För att försäkra dig om att dumlebitarna inte fastnar i bakplåtspappret kan du smörja och mjöla det. Du behöver inte jämna ut smeten så noga i långpannan, för den flyter ut av sig självt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
4. Hacka under tiden chokladen i bitar. Strö den över kakan direkt när du har tagit ut långpannan ur ugnen. Dra med en gaffel, så att kakan täcks ordentligt av chokladen. Häll gärna på något fint strössel! Låt kakan svalna på långpannan innan du skär den i bitar.
~
Den här kakan är en variant på "Knäckiga havrerutor". Ruggigt god!