Birthday Cupcake
slide show

Evas brownies med kola

ca 24 st

150 gram smör

300 gram mörk choklad

4 st ägg

2 dl rörsocker (eller strösocker)

3 dl vetemjöl

1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 burk kondenserad mjölk (som har kokats i 2 1/2 till 3 timmar)

50 gram hackad sötmandel (eller 2 dl kokosflingor)

 

Gör så här:

1. Koka en burk kondenserad mjölk i 2 1/2 till 3 timmar. Se till att burken inte har några skador. Den ska INTE öppnas! Du börjar med att dra bort pappersetiketten från burken. Ställ den i en kastrull och häll på hett vatten så att hela burken hamnar under vatten. Se till att vattnet kokar upp. Fyll på ibland under kokningen, så att burken hela tiden är täckt med vatten. Efter önskad koktid låter du burken svalna. Sedan öppnar du den och har då en burk färdig kola.

2. Smält smöret och den hackade chokladen på svag värme i en kastrull. Rör ihop och låt svalna.

3. Vispa ägg och socker lite poröst.

4. Tillsätt alla torra ingredienser i äggsmeten. Tillsätt sist chokladsmöret.

5. Blanda väl och häll ner 2/3 av smeten i en smord form (20x30 cm) som "bröats" med sesamfrön eller kokosflingor.

6. Rör ihop kolan med hackad mandel och klicka ut den på chokladsmeten i formen. Täck sedan kolan med den sista chokladsmeten.

7. Grädda mitt i ugnen på 150 grader (ca 130 grader om du har varmluftsugn) i 40-50 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Prova med en sticka efter 40 minuter, för att se hur kladdig den är.

8. Ta ut och låt kakan svalna. Skär den i 24 bitar - eller fler om du vill ha mindre kakor. Smält vit chokad (150-200 gram) och ringla över. Dekorera gärna med strössel. Alternativt struntar du i att ringla över choklad och pudrar på florsocker strax före servering istället.

~


En synnerligen mäktig kaka som gärna kan serveras i små bitar. Den är saftig och får extra stuns av kolalagret.

 

Receptet, som jag har modifierat, kommer från kokaihop.se och heter då "Brownies med kokos och karamell".



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0