Chokladkaka med frötosca
Det här receptet fanns med i min julkalender 2011, men jag vet att inte alla läste den. Den här underbara kakan får inte missas, så här kommer receptet igen!
Chokladkaka:
2 ägg
300 gram socker
115 gram vetemjöl
45 gram kakao
6 gram vaniljsocker
3 gram salt
115 gram smör, som du smälter
Frötosca:
200 gram ljus sirap
75 gram smör
165 gram socker
1 1/2 dl grädde
200 gram frön, t.ex. sesam, solros, pumpa, lin och melon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Klä en form som är 20X30 cm med bakplåtspapper.
2. Chokladkakan: Blanda alla ingredienser till chokladkakan till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 12 minuter. Gör under tiden frötoscan.
3. Frötoscan: Koka allt utom fröna i cirka 10 minuter - blanda sedan i fröna. Häll smeten ovanpå chokladkakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna helt. Skär upp i rutor i önskad storlek.
~
En helt fantastiskt god kaka som måste provas! Eftersom den är mäktig kan du gärna skära den i små bitar, allra helst om den ska serveras med fler kakor på samma gång. Om du gör en stor sats kan du frysa in överblivna kakor. Faktum är att de nästan är ännu godare halvfrusna.
~
Receptet kommer ur tidningen "Baka" nr 5/2011.