Flapjacks
200 gram smör
2 dl farinsocker strö
4 msk ljus sirap
500 gram havregryn
1 nypa salt
choklad att smälta (50-100 gram)
Gör så här:
Smält smöret. Tillsätt sirap och socker och rör om tills det blir en tjock, brun smet. Blanda i havregrynen, lite i taget. Blanda slutligen i saltet.
Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt (den flyter ut när den blir varm i ugnen). Grädda i ugnen på 175 grader (150 grader i varmluftsugn) i 10-15 minuter. Var försiktig så att den inte bränns - den ska bli gyllenbrun.
Låt svalna i 1-2 minuter och skär den därefter i 20-30 bitar, beroende på hur stora du vill ha dem. Låt svalna under handduk i ca 6 timmar.
Ringla smält choklad på dina färdiga flapjacks och garnera eventuellt med strössel. Förvara dem i kyl tills de ska ätas.
Flapjacks är en klassisk amerikansk havrekaka som bakas i långpanna. Blanda i det du tycker bäst om - nötter, torkade bär, hackad choklad eller annat godis - och skapa din egen klassiker. OBS! Varning för god smet.
Receptet kommer ur boken "Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk" av Johan Åkerberg (Tukan förlag 2010)
