Birthday Cupcake
slide show

Flapjacks

 

200 gram smör

2 dl farinsocker strö

4 msk ljus sirap

500 gram havregryn

1 nypa salt

choklad att smälta (50-100 gram)

 

 

Gör så här:

Smält smöret. Tillsätt sirap och socker och rör om tills det blir en tjock, brun smet. Blanda i havregrynen, lite i taget. Blanda slutligen i saltet.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt (den flyter ut när den blir varm i ugnen). Grädda i ugnen på 175 grader (150 grader i varmluftsugn) i 10-15 minuter. Var försiktig så att den inte bränns - den ska bli gyllenbrun.

Låt svalna i 1-2 minuter och skär den därefter i 20-30 bitar, beroende på hur stora du vill ha dem. Låt svalna under handduk i ca 6 timmar.

Ringla smält choklad på dina färdiga flapjacks och garnera eventuellt med strössel. Förvara dem i kyl tills de ska ätas.

 

Flapjacks är en klassisk amerikansk havrekaka som bakas i långpanna. Blanda i det du tycker bäst om - nötter, torkade bär, hackad choklad eller annat godis - och skapa din egen klassiker. OBS! Varning för god smet.

Receptet kommer ur boken "Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk" av Johan Åkerberg (Tukan förlag 2010)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0