Chokladkakor i långpanna

30-50 bitar
200 gram smör
200 gram mörk choklad (eller favoritsmaken)
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Chokladglasyr:
100 gram smör
200 gram ljus eller mörk choklad
2-3 tsk starkt kaffe
2 1/2 dl florsocker
Gör så här:
Dela chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ned chokladen i smöret och rör tills den smälter.
Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt smörblandningen tillsammans med mjölken och rör till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Täck en liten långpanna, ca 25x35 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten i den. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader (160 grader i varmluftsugn) i ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Glasyren: Smält smör och choklad över vattenbad. Rör ner kaffe och florsocker. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Låt glasyren stelna. Pudra äver lite kakao eller florsocker. Skär i rutor.
Receptet kommer ur tidningen "Hembakat nr 1/2013" och heter där "Kladdkaka i långpanna". I originalreceptet förekommer inget kaffe. För övrigt kan nämnas att namnet "Kladdkaka" är löjeväckande eftersom receptet innehåller bakpulver. Det fanns inget kladd i den här kakan när den var färdiggräddad kan jag lova. Den blev mer som en klassisk brownie: god, men inte min favorittyp av kaka...

Kommentarer
Trackback