Smaskiga chokladrutor

Om du bara ska baka en enda kaka till fikat - låt det bli den här!
40-50 st
200 gram smör
3 dl strösocker
2 st ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Till topping:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk blockchoklad
100 gram smör
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen, rör sedan ned socker och ägg, därefter de torra ingredienserna.
Bred ut smeten i en liten långpanna ca 20x35 cm. Jag smörade och bröade formen lite lätt innan jag hällde i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 min.
När kakan är gräddad är det dags att göra toppingen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka 10-15 min under omrörning till 118-120 grader.
Ta från värmen och rör ned smöret klickvis.
Nu är det lagom att vända kakan upp och ner på ett smör- eller bakplåtspapper. Bred toppingen över kakan och låt svalna en stund, ställ sedan in den i kylskåpet för att stelna ordentligt.
Skär sedan i små bitar på 3x3 cm.
Receptet är kopierat från systrarnasbakblogg.blogspot.se
Oj, oj, oj!!! Det här var definitivt bland det godaste jag har ätit i kakväg! Och då innehåller den bakpulver, som är min stora skräck i kakor. Själva chokladkakan är precis lagom tjock och chokladkolaglasyren är underbart tjock och smakar som en dröm. Måste provas!
