Bacongifflar
20-24 st
5 dl vatten
50 gram jäst
4 msk matolja
1 tsk salt
1,2 liter vetemjöl
ägg till penslingen
Fyllning:
2-4 paket bacon (snyggare gifflar med mindre bacon, godare med mer)
2-3 msk tomatpuré
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver
riven mozarella, påse med 250 gram (spara lite att strö ovanpå före gräddningen)
soltorkad tomat-crème, 1 burk à 140 gram
Gör så här:
1. Lös jästen i lite av de 37-gradiga vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet och det mesta av mjölet. Knåda degen smidig - lättast gör du det förstås i en bakmaskin. Strö över lite mjöl, lägg på en handduk och låt degen jäsa i 1 timme.
3. Skär eller klipp baconet i bitar. Stek det tillsammans med tomatpurén, pepparn och lökpulvret. Ställ att svalna.
4. Dela degen i två delar. Ta en del i taget och kavla ut den till en rektangel. Bred på hälften av tomatcrèmen, den rivna osten samt baconröran. Tryck lite på fyllningen så att den fastnar något i degen. Vik sedan in långsidorna så att de möts i mitten. Vik sedan ihop rektangeln en gång till, så att den ena långsidan möter den andra. Tryck till degplattan lite. Skär den sedan i 10-12 trekanter, så kallade gifflar (fast snarare fuskgifflar). Se bilderna!
5. Lägg gifflarna på bakplåtspapper på en plåt, lägg över en handduk och låt dem jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
6. När gifflarna jäst klart penslar du dem med ägg och strör över lite riven ost.
7 Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
De här superenkla gifflarna, som jag fuskgör så att de inte ens är riktiga gifflar, passar bra till barnen som mellanmål eller matsäck på skolutflykter! De går att variera i det oändliga, så alla kan skapa sin egen favorit. Experimentera med ostar, svamp, skinka, kryddor, oliver m.m. De är lika goda kalla som varma.