Birthday Cupcake
slide show

Bagels

12 st

25 gram jäst
5 dl vatten
1/2 dl ljus sirap, gärna brödsirap (eller honung)
2 1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten+ 2 msk socker till kokning (sockret kan uteslutas)
ev. en uppvispad äggvita att pensla med
Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke eller bakmaskin.
2. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen, så att den löses upp. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbete degen mycket väl. Degen ska inte kladda, utan vara ganska fast och spänstig. Låt degen jäsa väl i ca 1 timme. Den kan också kalljäsas i kylskåp i 10-12 timmar.
3. Arbeta ihop degen igen. Tillsätt eventuellt smaksättning, t.ex. rostad lök eller russin och kanel. Dela degen i 12 bitar som du formar till längder. Sätt ihop längderna till ringar, med hjälp av lite vatten som du "limmar" ihop dem med. ELLER så formar du en bulle, gör ett hål i mitten, sticker i ett finger och snurrar runt bullen runt fingret tills hålet är lagom stort.
4. Lägg ringarna att jäsa på väl mjölat bakplåtspapper på plåtar. Låt dem jäsa i ca 20 minuter. Under tiden sätter du ugnen på drygt 200 grader (180 grader om du har varmluftsugn).
5. Koka upp vatten med 2 msk strösocker i, i en låg kastrull. Du kan utesluta sockret om du vill.
6. Ta försiktigt upp ringarna från plåten, 2-3 stycken åt gången, och lägg dem i det kokande vattnet. (De flyter när de är tillräckligt jästa.) Tryck ner dem så att hela ringen blir blöt. Låt koka 3-4 minuter under lock. Ta upp och torka av dem lite lätt på en handduk.
7. Lägg tillbaka dem på plåtarna. Pensla eventuellt med lite uppvispad äggvita. Strö eventuellt över sesam- eller vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, tills de har fin färg.
8. Låt dem svalna och bred på Philadelphiaost. Därefter väljer du det du känner för. Till exempel passar det bra med skivad rödlök, skinka eller rostbiff, sallad och skivad tomat. Experimentera med soltorkade tomater, oliver, färsk basilika, svartpeppar, rökt lax, kokt ägg, majonnäs - bara fantasin sätter gränser. Ett tunt lager god marmelad eller sylt på Philadelphiaosten smakar bra till kaffet!


 
 
Det här brödet tar lite tid att göra, men det är egentligen inte svårt. Jag valde att göra degen på kvällen, så att den kunde stå och jäsa i kylen hela natten. Då kräver de lite mindre tid på morgonen, om man till exempel vill baka dem till brunch på helgen. Philadelphiaosten är ett måste, tycker jag, men i övrigt går de att komponera på hur många sätt som helst! Skinka, lax, kyckling eller liknande tillsammans med rödlök och sallad som start, och sedan en med den godaste sylten till efterrätt!
Trackback
RSS 2.0