Birthday Cupcake
slide show

Salta sockerbullar


ca 32 st


50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk (helst 3%)
1/2  tsk salt
drygt 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk nystött kardemumma eller 2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

(100 gram smör och några deciliter strösocker till penslingen efteråt.)

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
3. Häll lite av degspadet (=smör+mjölk) över jästen och rör tills den löser upp sig. Häll sedan på resten av degspadet.
4. Tillsätt saltet, strösockret, vaniljsockret, kanelen, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Frestas inte att ta i för mycket mjöl - ju mer mjöl, desto torrare bullar!
6. Strö lite mjöl över degen. Täck bunken med en handduk. Låt degen jäsa 30-40 minuter på en varm och dragfri plats. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Jag föredrar att blanda den direkt med händerna.
8. När degen har jäst färdigt stjälper du upp den på de mjölade bakbordet eller, som i mitt fall, diskbänken. Knåda den lite och ta i mer mjöl om det behövs. Men som sagt - sträva efter att använda så lite mjöl som möjligt!
9. Dela degen mitt i itu och lägg tillbaka den ena halvan i bunken eller på bänken någonstans, medan du bearbetar den första halvan på bakbordet.
10. Kavla ut degen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik sedan in långsidorna så att de möts i mitten. Vik sedan ihop rektangeln en gång till, så att den ena långsidan möter den andra. Tryck till degplattan lite och kavla lite om det behövs. Skär den sedan i 16 remsor. Snitta varje remsa nästan hela vägen upp på längden, så att den nästan delas mitt itu på längden. Genom att dra längderna åt sidorna har du nu en lång tunn degremsa som du kan "kringla till", vrida, snurra och slå knut på. Se till att "ändarna" på knuten hamnar neråt på plåten, under bullen. Se bildspelet! Gör nu om proceduren med den andra degen.
11. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Lägg en handduk över och låt dem jäsa i 20-30 minuter.
12. Grädda bullarna som de är (de ska alltså inte penslas innan de gräddas) på 225 grader (200 grader i varmluftsugn), mitt i ugnen i 6-9 minuter. Håll noga koll på dem så att de inte blir brända!
13. Ta ut bullarna och lägg dem på galler för att svalna något. Smält smör i en kastrull. Medan bullarna fortfarande är ljumma penslar du dem med smör - se till att du kommer åt överallt - och doppar dem sedan i strösocker. Lägg sedan tillbaka dem på gallret.



Jag vill att bullar ska innehålla så lite vetemjöl som möjligt, vara ljusa, proppfulla med god fyllning och stora! Då ser de festligare ut och smakar bättre. Fyllningen kan naturligtvis varieras i det oändliga. Ett förslag är att mala rostade hasselnötter och göra en god nötkräm som du sedan fyller bullarna med. Men behåll saltet i fyllningen! Åtminstone om de ska gå under namnet "Salta sockerbullar".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0