Birthday Cupcake
slide show

Hembakade kex



Västerbottenkex

Ca 30 st

100 g färskriven Västerbottenost eller annan lagrad ost

120 g vetemjöl

100 g rumstempererat smör

några riv på en muskotnöt

1 nypa svartpeppar

10 g havssalt

sesamfrön eller hackade nötter till garnering

 

Gör så här:

1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmaskin till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig, tillsätt en matsked vatten eller två.

2. Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i sesamfrön eller hackade nötter. Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7–8 minuter eller tills de fått lite färg.

5. Förvara kexen i papperspåse eller burk.

 

En varning bör utfärdas: de här kexen är farligt goda och slinker ner lika lätt som en påse chips! Servera gärna kexen tillsammans med hemgjord färskost. Se receptet här på bloggen.


Receptet, som ursprungligen innehåller parmesan och cayennepeppar, kommer från Brunkebergs Bageri.



Salta havrekex

ca 60 stycken

100 g smör

1 1/2 dl mjölk eller vatten

2 msk strösocker

1/2 tsk salt

3 dl havregryn

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

valfri smaksättning - t.ex. en tesked nystött kardemumma

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan. Häll i mjölk eller vatten. (Vatten gör kexen lite hårdare.)

2. Blanda samman de torra ingredienserna; socker, salt, havregryn, mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i vätskan som gott och väl håller ljummen temperatur. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten. Dela degsatsen i två lika stora delar.

3. Platta ut de två degbitarna till en kaka på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt tills den är ungefär 30x60 centimeter stor. Använd lite extra utbakningsmjöl ovanpå degen så att den inte fastnar i kaveln.

4. Ruta degplattan i jämnstora kex med en degsporre eller använd ett kakmått för att trycka ut kex i fina former. Strö flingsalt över kexen och tryck till lite lätt, så att saltet fastnar.

5. Grädda kexen mitt i ugnen i 200 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Knappt gräddade kex får inte lika välutvecklad smak som när de fått aningen brunfärg. Låt kexen svalna på plåten. Förvara dem sedan i tät kakburk.

 

Servera gärna kexen tillsammans med hemgjord färskost. Se receptet här på bloggen.

(Jag minns inte var jag hittade receptet.)

~


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0