Birthday Cupcake
slide show

Släta lussebullar


ca 50 st

50 gram jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

250 gram Kesella med valfri fetthalt

1 ägg

1-1 1/2 gram saffran (=2-3 påsar)

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 krm malen kardemumma

ca 17 dl vetemjöl

 

smör att smälta+strösocker att doppa bullarna i eller 1 ägg till pensling+pärlsocker

Russin om du tycker om det.

 

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en rymlig bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör så att den löser upp sig. Häll sedan i resten av mjölkblandningen i bunken.

2.Tillsätt  ägg, kesella, saffran, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

3. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Arbeta i lite mjöl så att degen blir hanterbar. OBS! Var försiktig med mjölet! För mycket mjöl ger torra bullar. Blanda eventuellt i russin. Forma nu små (eller om du vill ha stora) bollar som du lägger på bakplåtspapper på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 20-30 minuter. (Om du vill pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker, så ska det göras nu efter jäsningen.)

4. Grädda bullarna på drygt 200 grader (knappt 200 grader om du har varmluftsugn) i 8-10 minuter. Håll koll så att de inte blir för mörka. Låt svalna en aning på galler medan du smälter lite smör. Pensla bullarna med smöret och doppa dem sedan i strösocker. Låt bullarna svalna klart på gallret.

~

Det här receptet förekommer på många ställen på nätet. Jag har dock lagt till vaniljsocker och kardemumma. Jag tycker om att saffransbullar är så enkla. De kräver inte en massa krusiduller, som till exempel vetebröd gör. Därmed inte sagt att jag aldrig "pimpar" mitt saffransbröd! Det går alldeles utmärkt att baka ut degen, bre på kardemummasmet eller smör och kokos eller kanske nötmassa, rulla ihop och skära den i bitar som läggs i bullformar (helst i en muffinsplåt, så att de håller formen). Gör gärna fler varianter av samma sats deg.

~



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0