Birthday Cupcake
slide show

Vridna surdegsbröd


2 st
För att de baka de här saftiga vridna bröden, måste du först ha en surdegsgrund. Den tar några dagar att göra. Om vi tänker oss att du ska baka på lördag, sätter du igång med surdegsgrunden redan på måndag och fredag kväll gör du sedan den sista förberedelsen inför själva brödbaket på lördag. Följ receptet noga så blir det rätt!

Surdegsgrund
Ingredienser: 
3 dl rågmjöl (inte rågsikt!) och vatten


Gör så här:

Måndag morgon:
1. Se till att du har en ren glasburk med lock till hands. Burken ska rymma minst 5 dl. 
2. Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl rågmjöl i burken. 
3. Sätt på locket, men skruva INTE fast det så att det blir tätt. 
4. Ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader).
5. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Torsdag morgon:
6. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 1/2 dl rågmjöl till smeten i burken. Rör om. Sätt tillbaka locket.
Torsdag kväll:
7. Häll nu bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl. (Om du vill göra dubbelsats sparar du 1/2 dl i ursprungsburken och häller dessutom 1/2 dl i en annan burk med lock, så att du har två parallella surdegsgrunder.)
8. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva decilitern du har kvar i burken och rör om.
Fredag morgon:
Om surdegen har rest sig ordentligt och har en mousseliknande konsistens är grunden klar.
I kväll gör du sista förberedelsen (se själva brödreceptet här nedan) och imorgon, lördag, kan du baka brödet! 



Vridna surdegsbröd
Ingredienser:
surdegsgrund
vatten
3 dl rågmjöl 
6 dl siktat dinkelmjöl
9 dl Manitoba Cream-mjöl (eller vetemjöl special)
1 msk salt
3 dl valnötskärnor
1 dl pumpakärnor
ett par deciliter pumpakärnor och sesamfrön som topping på limporna


Gör så här:
Fredag kväll:
1. Blanda 1 dl surdegsgrund med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. (Du lär få över surdegsgrund i burken - ställ in den i kylen om du inte ska baka mer idag.)
2. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (ca 22-24 grader). Skåpet ovanför kylen kan vara ett bra ställe eller i ugnen med ugnslampan tänd. Det här utgör den surdegsgrund du ska använda lördag morgon.
Lördag morgon:
3. Nu blandar du:
surdegsgrunden som stått över natten
5 dl kallt vatten
6 dl siktat dinkelmjöl
9 dl Manitoba Cream (eller vetemjöl special)

Kör ingredienserna i en degblandare i 5 minuter på låg hastighet.
4. Tillsätt sedan:
1 msk salt
3 dl valnötskärnor
1 dl pumpakärnor
Kör degen i degblandaren i ytterligare 3 minuter på låg hastighet.
5. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen har blivit dubbelt så stor, 3-5 timmar.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och baka ut till två bröd. Rulla bröden i rikligt med pumpakärnor och sesamfrön. Vrid dem ordentligt och flytta över dem till en plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa i 1-1 1/2 timme. 
7. Värm ugnen till 275 grader (250 om du har varmluftsugn). Läs igenom resten av instruktionerna nu, för nu följer flera detaljer att hålla reda på, som kan verka lite märkliga.
8. Placera brödformarna på ett galler i mitten av ugnen. Häll kallt vatten på en plåt som du placerar längst ner i ugnen. Sänk genast temperaturen till 250 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Sätt en timer på 15 minuter. För att få en hårdare skorpa på brödet kan du nu passa på att spreja in lite vatten i ugnen med en blomspruta.
9. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 200 grader (175 för varmluftsugn) och vädra ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Öppna nu ugnsluckan och vädra ut ångan var 5:e minut tills brödet är färdigt (vilket det är efter totalt ca 35 minuter - håll koll på brödet, så det det inte blir för mörkt).
10. Ta ut formarna ur ugnen, ta bröden ur formarna och låt svalna på ett galler. Ät och njut!
~
~

~
Behåll och vårda din surdeg:
Nu när du har satt en bra surdegsgrund kan du vårda den och använda den om och om igen. Den surdeg du fick över i burken vid bakningen ställer du in i kylen. En gång i veckan måste du "mata" den, för att den ska hålla sig. Det innebär att du tar ut burken ur kylen, häller bort all smet utom 1/2 dl, blandar i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har sparat i burken, rör om och ställer varmt över natten. Om du ska baka tar du 2 dl surdeg ur burken och använder den till baket. Sedan ställer du tillbaka burken med återstoden av surdegsgrunden i kylen. Om du inte ska baka ställer du bara in burken direkt i kylen efter att du har "matat" den. Upprepa "matningen" en gång i veckan - skriv in det i kalendern så att du inte glömmer! Bli inte orolig om surdegen delar sig i kylen - att det blir ett lager deg i botten och klar vätska över. Rör om och mata degen som vanligt.
Nästa gång du bestämmer dig för att baka en lördag, gör du helt enkelt så här:
Fredag morgon:
1. Häll bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl.
2. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har kvar i burken och rör om. Placera burken varmt (20-25 grader).
Fredag kväll:
3. Ta 1 dl surdegsgrund ur burken (ställ sedan tillbaka burken med resterande surdeg i kylen) och blanda med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa över natten i ca 22-24 grader. 
4. Följ sedan receptet ovan fr.o.m. "lördag morgon".
~

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0