Birthday Cupcake
slide show

Chocolate brownie cupcakes

12 st

225 gram choklad i bitar
85 gram smör
2 stora ägg
2 dl farinsocker strö (inte det fuktiga farinet i påse)
3/4 dl ljust muskovadosocker
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
2 1/2 dl vetemjöl
75 gram (ca 2 dl) hackade valnötter
Gör så här:
1. Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills allt har smält och du har en jämn smet. Låt svalna något.
2. Värm ugnen till 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke och tillsätt vaniljen. Rör ner mjölet tills smeten är jämn och vänd sedan ner den smälta chokladblandningen. Tillsätt de hackade valnötterna. Skeda ner smeten i muffinsformarna.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kakorna är fasta i konsistensen. Låt dem svalna i muffinsplåtarna i ca 10 minuter och lyft sedan ur dem och låt dem svalna helt på ett galler. Nu är det dags för toppingen!

Topping
Smörkräm - gör så här:
Rör ihop 225 gram rumsvarmt smör med 1 msk grädde eller mjölk. Sikta sedan ner 6 dl florsocker - lite i taget - och vispa tills du har en jämn smet. Den här satsen räcker till 4-8 muffins beroende på hur riklig topping du gör. Dela gärna upp smeten i några olika skålar och färgsätt den med olika karamellfärger. Spritsa smörkrämen på dina muffins och dekorera med strössel eller hemgjorda dekorationer av sockerpasta. Sockerpasta i alla möjliga färger kan du köpa på Panduro. På bilderna ser du bland annat stjärnor och en blomma som jag gjorde av sockerpasta samma dag. På City Gross säljs vit sockerpasta.
Philadelphiatopping - gör så här:
Vispa ihop 100 gram rumsvarmt smör med 200 gram Philadelphiaost till en fluffig röra. Sikta i 7 dl florsocker och vispa vidare. Blanda i 1 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver och vispa igen tills du har en jämn smet. Den här satsen räcker nog till 10-12 cupcakes. Man kan naturligtvis minska satsen och göra både smörkräm och Philadelphiatopping på samma gång. Om du vill kan du ta undan hälften av smeten och tillsätta kakao (i valfri mängd - prova dig fram), så att du kan göra både vit och brun topping. Det går naturligtvis även att färga smeten med karamellfärg. Spritsa Philadelphiatoppingen på dina muffins och dekorera med strössel eller hemgjorda dekorationer av sockerpasta.
Det är hur roligt som helst att dekorera cupcakes! Jag skulle kunna göra cupcakes oavbrutet en hel helg tror jag, men de är mäktiga, så man orkar inte äta så många. Det påminner mig om Karin Boyes dikt där hon skriver "Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd". Cupcakes är underbara att äta, men det roligaste är att tillverka dem!


Kommentarer
Postat av: Maja Swartz

Ja, jag kan ju inte annat än hålla med dig om det du skrev om citatet... en halv cupcake och jag är proppmätt! ♥

2011-09-04 @ 22:40:57
URL: http://majaswartz.blogg.se/
Postat av: Alice

Hej! :) Har bakat dina Chocolate Brownie Cupcakes! :) Goda och söta! :D



// Alice

2011-09-26 @ 20:23:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0