Birthday Cupcake
slide show

Lavendelskorpor


Det fina kakfatet är från butiken "Drömgården" i Norrköping!


40 st
-
120 gram sötmandel
100 gram mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk torkade lavendelblommor (eller mer eller mindre beroende på vad du tycker om)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 äggvita till pensling
-
-
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (drygt 150 grader om du har varmluftsugn). Grovhacka mandel och choklad.
2. Blanda mandel och choklad med ägg och socker.
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och lavendelblommor. Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten.
4. Forma degen till fyra tjocka längder som du placerar på en plåt. Platta till deglängderna något. pensla dem med äggvita.
5. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och låt längderna svalna.
6. Skär längderna i sneda bitar. Sätt ugnen på 100 grader (75 grader om du har varmluftsugn). Ställ tillbaka plåten med längderna i ugnen och låt dem torka i 40 minuter. Ta ut och provsmaka!
-

  • 1 msk torkad lavendel (som du då gärna kan "mortla" lite för att väcka smakerna) lär motsvara 1/2 dl färsk, så har du inte den ena varianten har du förhoppningsvis den andra. Det är inte nödvändigtvis lätt att få tag i lavendel. Det står gärna i recept att lavendel kan köpas i hälsokostaffärer eller på apotek, men jag har inte lyckats hitta någon där. Ett säkrare kort torde vara te- och kaffebutiker. Essencefabriken i Stockholm (se länk på bloggens startsida) lär ha så att man kan beställa där.
  • Skorporna är hur söta som helst och hela huset luktade underbart när jag bakade dem. Men lavendelsmak på bakverk är inte min grej, har jag upptäckt. Tankarna gick till linneskåp, tvål och varma bad redan från första tuggan. Jag provade flera gånger och försökte tänka på härliga sommarkvällar och mysiga fikastunder, men jag hamnade ändå i ett bad eller linneskåp... Nästa gång - för det kommer ändå att bli fler lavendelskorpor - ska jag minska betydligt på mängden lavendelblommor. En bråkdel hade räckt. Men prova att baka dem! De är så fina att de förtjänar att ligga på ett kakfat och "glänsa"! Och receptet i sig, med mandel och choklad, är okomplicerat och välkomponerat.
Receptet hittade jag på icakuriren.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0