Birthday Cupcake
slide show

Chokladganachetarte med mascarponegrädde

 

 

8 bitar (fast jag anser att den räcker till dubbelt så många)

50 gram kallt smör

4 dl vetemjöl

½ dl florsocker

1 ägg

1/2 msk kallt vatten

drygt 4 msk kakao

Fyllning

300 gram mörk choklad av fin kvalitet

2 ½ dl vispgrädde

Grädde

2 msk mascarponeost

2 tsk florsocker

3 dl vispgrädde

Till servering

2 dl valnötter, grovt hackade (och rostade)

½ dl honung eller sirap

1 dl hallon (eller andra bär)

2 msk färska myntablad

 

Den tunna mördegen ska inte gräddas. Se till att tarten är riktigt kall när den ska skäras upp och serveras. Man kan även använda en rund form och sedan skära upp tarten i tårtbitar.

 

1. Mördegen: Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg, vatten och kakaopulver. Arbeta samman tills degen precis går ihop utan att knåda. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca en timme.

2. Hacka chokladen grovt och lägg den med grädden i en kastrull och sjud tills allt smält samman. Låt stå i ca 10 minuter tills smeten tjocknat något.

3. Smöra en form med löstagbar botten med måtten 34x10 cm.

4. Ta ut mördegen och kavla ut mellan två lager bakplåtspapper till en ca 2 mm tjock deg. Täck formen med mördegen.

5. Häll över chokladfyllningen och skaka lite fram och tillbaka några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt kallna i kylen i ca 1-2 timmar.

6. Blanda under tiden mascarpone och florsocker väl med grädden. Ställ kallt.

7. Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin färg. Ta ut och ringla över honung/sirap medan de är varma. Vänd runt och låt dem svalna utlagda med mellanrum på plåten så att de inte klibbar fast i varandra.

8. Ta ut ganachekakan från kylen och skär den i portionsbitar. Servera med mascarponegrädde, honungsrostade valnötter, färska hallon och mynta.

 

Ibland låter recept så enkla, men processen blir så...konstig. Det börjar redan med mördegen - bara att "nypa ihop" hej hopp! Ja - eller hur? Hur jag än bär mig åt blir den som en hård gummiboll. Ner i matberedaren mot alla konstens regler. Efter att den pulveriserats - i med ytterligare kallt vatten så att degen återigen kan formas till en boll, som slutligen kan hanteras på rätt sätt. Hade Leila eller Nigella erkänt en sådan här fadäs??? Över till ganachen. Grädde och choklad smälter finfint i kastrullen! Hurra! Men vänta lite nu? Ska chokladsmeten sjuda i 10 minuter också? Okej. Tralalala. Oh no! Nu har ju fettet separerats ur chokladen! In på amerikansk krissida på nätet. I med lite mer grädde och blanda allt igen står det. Äsch - det blev just inte bättre. Jag häller av fettet i slasken. I med ganachen i tartskalet. Maken skickas att köpa färska hallon och mynta. Kommer hem med blåbär och halvvissen mynta (inte hans fel - butikerna är ju tömda på sådana ingredienser inför nyårshelgen). Nåväl - ut med tarten ur kylen före servering. Men se där! Det fett jag inte lyckades hälla bort ligger i ljusa klumpar ovanpå ganachen. What to do... Jag pudrar hela tarten med kakao! Så där ja. Grädden vispas med mascarponeost och florsocker, fast jag läser fel och överdoserar naturligtvis florsockret... Skitsamma. Tarten lossnar lätt ur formen (som jag glömde att smörja med smör) och dekorationen blir riktigt fin. Slutet gott, allting gott! En dessert med finess och "vuxen" lite lyxig touch. Fast har inte mördegsbotten en lite gummiliknande konsistens...? :)

Receptet är kopierat från tasteline.com

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0