Birthday Cupcake
slide show

Minisemlor


2012 infaller Fettisdagen den 21 februari.

30-40 st

 

Semledeg:

1 st ägg

50 g jäst för söta degar

100 g smör

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 tsk kardemumma

1 dl strösocker

0,5 tsk hjorthornssalt

knappt 1 liter vetemjöl

 

Pensling:

1 st ägg

 

Mandelmassa:

125 g skållad sötmandel

1 dl strösocker

1 dl varm mjölk

inkråm från bullarna

(1/2-1 tsk kardemumma om du vill)

 

Garnering:

4 dl vispgrädde

ca 2-4 msk florsocker

 

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

~

~

Ta dig tid att göra egen mandelmassa - den blir hundra gånger godare än den köpta! Jag är väldigt konservativ när det gäller semlor. Jag gillar inte alls de moderna varianterna med sylt eller choklad. Jag vill ha den gamla vanliga med mandelmassa, vispgrädde och en touch av kardemumma. Däremot kan man ju variera färgen på grädde, storleken på själva bullen och formen på locket.

Känner du till semlans historia? Här kommer en liten sammanställning:

”Semlan har anknytning till fastetiden - de fyrtio dagar som föregick påsken och då en god kristen i likhet med Jesus i öknen skulle fasta. Fastan innebar att man skulle försaka detta livets goda, äta "vit mat" d.v.s. mat tillagad enbart av mjölk eller vetemjöl. Vetetisdag - se där har vi vettisdagen eller fettisdagen. Det var dagen före askonsdagen då man mjukstartade, sedan började fastan på allvar.” (www.clarin.nu/semleakademin/)


”Den första semlan i norra Europa finns på en målning från 1250 i en dansk medeltidskyrka. På 1700-talet åts de kokade i varm mjölk och nu fyllda med mandelmassa. På 1800-talet serverades de i tallrik med varm mjölk, överstrött med socker och kanel.
 Att äta semlan direkt i handen - och bli insmord i ansiktet med grädden - blev populärt först i början av 1900-talet.” (www.dn.se/mat-dryck/semlans-historia)


”Namnet kommer från det latinska namnet för fint vetemjöl, simila (det finaste vetemjölet). Men semlan har fler namn: fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg. (--- )Under namnet hetvägg, en försvenskning av tyskans heisse Wecken (varma kilar), introducerades bullarna med killiknande form, för att få bättre rum på botten av en kastrull, där de mandelfyllda bakverken före servering kokades i mjölk. Under 1800-talet började man äta dem utan föregående kokning, men med mjölk, socker och kanel. Det var först vid sekelskiftet som den moderna semlan med vispgrädde under locket lanserades av yrkesbagare och konditorer.” (www.aftonbladet.se)

~

Receptet kommer från http://www.recepten.se/recept/minisemlor.html

~


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0