Birthday Cupcake
slide show

Focaccia


Ca 25 bitar

 

1 pkt jäst (50 gram)

6 dl lättmjölk

1 1/2 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl durumvetemjöl

ca 1 liter vetemjöl

 

Pensling och garnering

1/2 olivolja

1/2 msk flingsalt

1-2 tsk torkad rosmarin eller 2 msk hackad färsk rosmarin

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, ca 37 grader. Häll den över jästen och blanda om. Tillsätt olja, salt och durumvetemjöl. Arbeta in det mesta av vetemjölet till en smidig, ganska lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Smörj en långpanna (ca 30X40 cm) med rikligt med olivolja. Knåda ihop degen i bunken och häll upp den direkt i långpannan. Tryck ut och platta till degen med oljad hand så att den täcker hela långpannan. Låt den jäsa övertäckt ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

Tryck ner degen med fingertopparna på några ställen och jäs den ytterligare ca 5 minuter. Pensla degen med olivolja (hellre för mycket än för lite) och strö över flingsalt och rosmarin.

Grädda brödet strax under mitten i ugnen tills det fått fin färg och är genomgräddat, ca 20-25 minuter. Låt det svalna något, ta upp det på galler och skär det sedan i portionsbitar.

Variation: Tryck ner bitar av fetaost och/eller svart oliver, alternativt bitar av marinerade torkade tomater, i brödet innan det gräddas.

 

 

Det idealiska brödet för buffén! Det håller sig fräscht längre än t.ex. baguetter och kräver inget smör, som annars står framme och smälter i värmen. Dessutom går det att variera på hur många sätt som helst!

 

 

Receptet kommer ur boken "Bröd för alla sinnen" Gullers förlag 2008.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0