Birthday Cupcake
slide show

Choklad- och vaniljparfait med hallonsås och färska jordgubbar


6-8 portioner

(ca 6 tim inkl infrysning)

 

 

5 dl vispgrädde

4 äggulor

1 dl socker

2 msk koncentrerad apelsinjuice+ 1 msk vatten

150 gram mörk choklad

2 tsk vaniljsocker

1 liter jordgubbar

100 gram frysta hallon

2 msk socker

 

 

 

Gör så här:

1. Smält chokladen med 1 dl vispgrädde i en kastrull på svag värme.

2. Lägg äggulor, apelsinjuice, vatten, socker och vaniljsocker i en bunke som tål värme, t.ex. en rostfri. Häll upp lite vatten  i en kastrull som bunken går ner i. Sätt kastrullen på plattan och låt vattnet bli sjudande. Ställ sedan ner bunken i kastrullen och vispa tills blandningen blir en tjock kräm. OBS! Man måste vispa hela tiden. Det kan ta runt 10 minuter eller mer.

3. Blanda ner den smälta chokladen i äggkrämen och låt den svalna.

4. Klä en frystålig form på ca 1 liter, t.ex. en sockerkaksform, med plastfolie.

5. Vispa grädden tjock, men inte för hårt. Blanda sedan ner den kalla ägg- och chokladkrämen och häll den i formen. Ställ in i frysen i 6-8 timmar (eller mer).

6. Mosa eller mixa de tinade hallonen med socker. Sila såsen genom en sil, om du vill ha bort kärnorna.

7. Skölj jordgubbarna.

8. Ta fram chokladparfaiten och skär upp den i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem på tallrikar och låt dem stå ute i ca 5 minuter så att parfaiten får mjukna lite.

9. Servera med hallonsås och färska jordgubbar.

 

 

 

I går blev jag bjuden på trerättersmiddag av äldsta dottern - lyx! Efter räktoast till förrätt och laxfilé med citronpotatis till varmrätt bjöd hon på den här härliga chokladparfaiten som dessert. Den tog sin lilla tid att göra, men oj vilket underbart resultat! Tack finaste Maja!

 

Receptet kommer från boken "Ung & Hungrig" som delats ut av Folktandvården till skolelever


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0