Amerikansk fudge
7 dl socker
0,5 dl sirap
50 gr smör
0,5 tsk salt
1 burk kondenserad mjölk
1,25 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Lägg socker, sirap, smör, salt, kondenserad mjölk och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp blandningen och låt den koka tills temperaturen blir 115 grader. Använd termometer! Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar fast i botten. Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu. Låt blandningen stå och svalna lite. Vispa sedan med en elvisp (eller för hand om du orkar) i några minuter så att blandningen blir lite luftigare. Häll blandningen i en form du klätt med bakplåtspapper, ca 25x15 om du vill ha ganska tjocka bitar eller en större form om du vill ha tunnare bitar. Låt smeten bli kall och skär sedan upp den i lagom bitar. Slå gärna in bitarna i folie.