Birthday Cupcake
slide show

Jordgubbsmarmelad med lime och vanilj (och vit choklad)

 
 
 
1 liter jordgubbar
1/2 vaniljstång
250 gram syltsocker
1 lime (ca 1 msk pressad)
 
1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 
2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden. 
3. Häll i limesaft och rör om. 
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen (fast kaliumsorbatet i just "syltsocker" gör att marmeladen tål rumstemperatur).
 
Receptet kommer från alltommat.se

Förvaring 
Sylt och marmelad tillagad med syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på marmeladen blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt och marmelad utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Diska burkarna noga, torka dem och ställ dem i ugnen på 100 grader medan du kokar sylten. Locken diskas och kan med fördel sköljas med kokande vatten. Om burkarna har en tätande gummiring i locket kan den sköljas med kokande vatten och torkas när marmeladen är upphälld och det är dags att stänga locket. När marmeladen är klar fyller du på burkarna ända upp till kanten och sätter sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer som kan göra att sylten möglar finns. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok. Var också noga med att inte stoppa något finger i marmeladen under koket - minsta saliv i marmeladen försämrar hållbarheten avsevärt!

Tips från bland annat: dansukker.se
 
Det här var ett ganska kladdigt projekt, men resultatet blev gott och fräscht! Nästa gång ska jag nog prova att använda dubbelt så mycket vaniljstång.
 
 
 
Jordgubbsmarmelad med vit choklad
1 liter jordgubbar
1- 1 1/2 vaniljstång
250 gram syltsocker
1 lime (ca 1 msk pressad)
50 gram hackad eller grovt riven vit choklad (eller mer om du vill!)
 
1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 
2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden. 
3. Häll i limesaft och rör om. Efter några minuter kan du röra i den vita chokladen. Den behöver inte "lösas upp" direkt, värmen tar hand om det vartefter.
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen (fast kaliumsorbatet i just "syltsocker" gör att marmeladen tål rumstemperatur). 
 
 
Jag experimenterade helt enkelt och blandade i vit choklad - supergott! Marmeladen smakar som en efterrättspaj!   Kanske får marmeladen kortare hållbarhet när man blandar i vit choklad - jag vet inte. Å andra sidan finns det ingen anledning att spara den - ät och njut!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0