Birthday Cupcake
slide show

Knäckebröd - olika varianter

 
 
Majsmjölsknäcke med frön

2 dl majsmjöl (ej samma sak som Maizena!)

2 dl frön (solroskärnor, sesamfrön, pumpakärnor, linsfrön e.dyl.)

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2 dl kokande vatten

 

Blanda alla ingredienser och häll över kokande vatten. Bred ut på bakplåtspapper, sporra till lagom bitar eller bryt i ojämna bitar när det är gräddat. Grädda cirka en timma i 150 grader. Knäckebrödet ska vara riktigt hårt när det är klart. Har man varmluftsugn kan man ju köra flera plåtar åt gången, då är det bara öka på mängden ingredienser.

Receptet kommer från kokaihop.se

 

 
 

Havreknäcke med allsköns fröer

1 ½ dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

1/2 dl hasselnötsmjöl

2 dl sesamfrön

2 msk svarta sesamfrön, för att det ser fint ut, kan uteslutas

2 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 msk salt, lite knappt

1 msk honung

1 msk rapsolja

6 ½ dl vatten

 

Blanda alla torra ingredienser. Rör ut honungen och rapsoljan i hett vatten. Blanda allt till en smet. Smörj två ugnsplåtar mycket väl - jag använde rapsolja på bakplåtspapper. Fördela smeten på de två plåtarna och tryck ut ända ut i kanterna så att det blir så tunt som möjligt. Använd antingen en stekspade eller tryck ut med blöta händer. Grädda i 180 grader (160 grader i varmluftsugn) i 10 minuter. Ta ut plåten och skär stavar eller rutor (använd t.ex. en "kaksporre"). Grädda ytterligare ca 25 minuter.

Bryt isär bröden, lägg på ett galler och låt torka i ca 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen efter 5 minuter. Kontrollera att knäckebröden har blivit helt torra. Om du inte gjort smeten riktigt tunn så kan de behöva en stund till i ugnen med värmen på för att inte bli sega.

 

Ursprungligen kommer receptet från: attbaka.blogspot.se. Jag har dock experimenterat och bytt ut en del ingredienser.

 

Hembakat knäcke är fantastiskt gott! Det går att skapa hur många olika smaker som helst. Kom bara ihåg att det behöver finnas med någon form av mjöl (vete/råg/majs etc) som binder degen lite. Enbart hasselnötsmjöl t.ex. håller inte ihop. Tillsammans med hemgjord färskost och hemkokt marmelad kan du skapa en fikastund helt efter din egen smak! Det är också fint att stansa ut knäckebitar med kakmått.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0