Äppelkaka med kanel och sesamfrön

Bakpulverbaserade kakor är egentligen inte min grej, men den här var enkel att göra,
så den hamnade på släktfikan trots bakpulvret. Sesamfröna förhöjde smakupplevelsen!
Vad mer än äpplen kan man trycka in i smeten...? Choklad, hackade kolor eller bär kanske?
10-12 bitar
2 dl strösocker
100 gram smör, rumsvarmt
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 1/2 tsk vaniljsocker
3-5 äpplen, gärna Ingrid Marie
1-2 tsk kanel
Topping:
skalade sesamfrön
Rör ihop strösocker och smör i en bunke. Rör ned ägget. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker och tillsätt det i smörblandningen. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter, med sesamfrön. Tryck ut halva degen i formen. Riv äpplena grovt och lägg dem på degen i formen. Strö över kanelen. Fördela resten ev degen ovanpå. Toppa med skalade sesamfrön. Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader (175 grader i varmluftsugn) i 35-40 minuter. Låt den svalna på galler. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.
Receptet kommer från "Hembakat" nr 6/2013

Kommentarer
Trackback