Vallmogifflar med citron

Som nybakade frallor, fast med fräsch touch av citron!
24 st
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
25 gram jäst
125 gram mjukt smör
1 ägg
2 1/2 dl mjölk, 37 grader
Fyllning:
finrivet skal av 1 citron
2-3 tsk pressad citron
1-2 tsk honung
40-50 gram mjukt smör
Pensling:
1 ägg
ca 2 msk blått vallmofrö

Lägg vetemjölet i en skål. Tillsätt salt, smulad jäst, rumsvarmt smör i klickar, ägg och den ljumma mjölken (jag fuskade och löste upp jästen i mjölken först). Arbeta degen i ca 2 minuter (gärna med degkrokar eller i en matberedare). Strö över lite mjöl och låta jäsa i 40 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till citronfyllningen. Låt stå i rumstemperatur till den breds på.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Forma till runda bullar och kavla ut varje del till en rund kaka som är 1/2 cm tjock. Dela fyllningen i tre lika delar och bred en tredjedel på varje kaka. Sporra ut åtta trekantiga delar på varje kaka. Rulla samman från den bredaste delen och in till spetsen, till små gifflar. Lägg över gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda gifflarna mitt i ugnen på 225 grader (200 grader i varmluftsugn) i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk. Servera gärna med smör, ost och marmelad!

På väg in i ugnen!
Receptet kommer ursprungligen från hemmetsjournal.se. Citronfyllningen skapade jag själv.

Kommentarer
Trackback