Brownietårta med hallonmousse

God och mäktig så det förslår - den räcker till många!
Browniebotten
- 120 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 1/2 dl socker
- 2 ägg
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 1/2 dl vetemjöl
- smör till formen
- färska hallon till garnering
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Receptet på browniebotten kommer från ica.se och heter där "Monas brownietårta med hallonmousse"
Hallonmousse
- 250 g frysta hallon
- 1 dl florsocker
- 100 g färskost
- 3 gelatinblad (eller vegetarisk gelatin)
- 2 dl vispgrädde
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil, dela sedan upp "moset" (du kastar alltså det som blir kvar i silen) i två delar och låt ena delen stå och svalna.
- I den andra delen blandar du ner gelatinbladen medan moset fortfarande är ganska varm, låt sedan svalna.
- Blanda den orörda delen av hallonmoset tillsammans med färskosten och florsockret.
- Vispa upp grädden.
- Blanda sedan ihop båda delarna hallonmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.
Receptet på hallonmoussen kommer från koket.se och heter där "Rostårta med hallonmousse och daimgrädde"

Jag dekorerade med torkade hallon (nyhet hos bland annat ICA) och färska bär.


Kommentarer
Trackback