Danskt rågbröd

Ett saftigt och gott lättbakat rågbröd!
4 dl filmjölk (fast jag tog två delar mjölk och en del gräddfil)
3/4 dl smör- och rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 knapp tsk stött fänkål
3/4 dl brödsirap eller mörk sirap
4 dl rågmjöl, helst grovt, men fint fungerar
3 dl vetemjöl special
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön eller vetekross eller liknande
Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Häll degen i en smord, avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ca 30 min. Under andra jäsningen: sätt ugnen på 200°. Sänk temperaturen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag.

Kommentarer
Trackback