Cookie rabarberpaj
1 paj
500 g rabarber
70 g pecannötter (fast jag brukar använda en 100-gramspåse)
100 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1dl + 3/4 dl ljust muskovadosocker
1 krm salt
1 msk majsstärkelse (Maizena) eller potatismjöl
florsocker att pudra över
vispad grädde till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader (175 grader för varmluftsugn).
- Hacka pecannötterna grovt. Lägg rumsvarmt smör, mjöl, bakpulver, 1 dl muskovadosocker, pecannötter och salt i en bunke. Blanda med händerna ihop till en sammansatt och smidig deg.
- Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Fördela rabarbern i en pajform (ca 24 cm diameter). Strö över 3/4 dl muskovadosocker och majsstärkelse och blanda runt.
- Fördela degen över rabarbern i oregelbundna bitar. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna något. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kall med lättvispad grädde.
Det här är en helt underbar paj som inte är så sötsliskig som många andra efterrättspajer. Jag brukar säga att det är helt okej att utesluta nötterna ur recept, för att det man bakar ska passa även nötallergiker. Här måste jag dock göra ett undantag – det är pecannötterna som gör den här pajen så fantastisk! Det är klart att det går att ta bort nötterna, men då är det helt plötsligt en helt annan typ av paj.
Kommentarer
Trackback