Birthday Cupcake
slide show

Vetelimpor på surdeg


Ett av de godaste bröd jag har smakat! Prova att rosta det här brödet och ät det med smör, ost och marmelad på!


2 st
Vetesurdegsgrund:
måndag
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1,25 dl ekologiskt vetemjöl och 1/2 msk honung. Förvara i burk med plast på (med små hål i) eller lock på (som inte skruvas fast helt). Det måste finnas ett luftinsläpp till surdegsgrunden. Placera burken i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
onsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
torsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
fredag
Nu har surdgesgrunden i burken förhoppningsvis en lite krämig konsistens. Då kan du baka med den. Om inte - säg att den till exempel har skiktat sig - upprepar du gårdagens procedur. Om inte surdegsgrunden är krämig på lördagen heller, kan det vara lika bra att kasta den och börja om. Eller så gör man en räddningsaktion (se mitt inlägg "En surdeg i nöd som räddats till bröd!").
-
-
Dags att baka!
Gör så här:
Dag 1
1. På kvällen tar du fram en bunke och blandar i:
2 dl vetesurdeg
15 gram jäst
1 msk honung
2 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ekologiskt grahamsmjöl
3 dl ljummet vatten
Lägg över plast och ställ i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
Dag 2
2. Blanda surdegen som nu har stått över natten med:
5 dl ljummet vatten
1 liter "Manitoba Cream"-vetemjöl eller vetemjöl special (fast Manitoba Cream ger ett högre och finare bröd)
5 dl siktat dinkelmjöl
Blanda degen i en bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan:
1/2 msk salt
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Kör bakmaskinen i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.
3. Smörj och mjöla två 2-litersformar. Häll ut degen på bakbord/diskbänk och bearbeta den så lite som möjligt. Försök att inte blanda i mer mjöl, men lite kan behövas för att du ska kunna hantera degen. Dela upp degen i två formar. Låt bröden jäsa 1-2 timmar, så att de fyller formarna bra.
4. Värm ugnen till 275 grader (250 grader om du har varmluftsugn). Pensla bröden med lite vatten, strö på pumpakärnor och ställ in dem mitt i ugnen, samtidigt som du placerar en plåt med några deciliter kallt vatten på längst ner i ugnen. Spraya gärna in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta samtidigt som du ställer in bröden i ugnen. Då får de en fin skorpa. Sänk genast temperaturen till 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn)!
5. Efter 15 minuter sänker du temperaturen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Öppna ugnen snabbt och stäng direkt igen, för att släppa ut ånga. Nu gräddar du brödet i ytterligare 20-25 minuter. Öppna ugnen var femte minut och släpp ut ånga. Efter totalt 35-40 minuter bör bröden alltså vara färdiggräddade. Ta ut dem ur ugnen, ta dem ur formarna och låt dem svalna på galler.
---
Det tar lite tid att baka surdegsbröd. Det är egentligen inte svårt, men det görs inte på ett kick, om man säger så. Det kan också vara ganska frustrerande, när surdegsgrunden inte beter sig som man vill. Till exempel är surdegar på rågmjöl mycket lättare att lyckas med än de på vete! Men mest är surdegsbak otroligt roligt! Det är spännande att experimentera med olika mjölsorter och nötter och frön. Så länge du blandar i en rejäl dos proteinrikt mjöl i den slutgiltiga degen, brukar det gå att prova lite vad som helst därutöver. Det här var första gången jag provade "Manitoba Cream" (Finax). Jisses vilken jäskraft!

Kommentarer
Postat av: Monica

Surdeg verkar vara något för avancerat för mig. Där hinner nog tålamodet ta slut innan det är dags att börja baka. Men det ser himla smarrig ut... Kanske något att försöka sig på i framtiden. Din blogg är jättemysig och sååå inspirerande!

2011-09-15 @ 21:40:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0