Birthday Cupcake
slide show

Vaniljkola Fleur de Sel

 
ca 50 st
 
200 gram (2 dl) grädde
55 gram smör
1 vaniljstång, skårad och urskrapad
5 gram havssalt (1 tsk)
275 gram strösocker (2 3/4 dl)
70 gram glykossirap (1/2 dl)
50 gram vatten (1/2 dl)
 
Bakplåtspapper eller folie att slå in kolorna i.
 
Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en kvadratisk form, ca 20X20 cm. Koka upp grädde, smör, vaniljstång, vaniljfrön och havssalt. Sänk värmen och håll grädden varm. Koka på medelvärme upp socker, glykossirap och vatten till en karamell. OBS! Rör inte i sockerblandningen, utan rotera istället kastrullen, så att inga sockerkristaller bildas. Koka tills massan är bärnstensfärgad och visar 165 grader på en termometer. Ta upp vaniljstången från gräddkoket och häll grädden över karamellen. Det kommer att bubbla ordentligt, så häll försiktigt och rör samtidigt med en träslev. Koka upp massan till 120 grader. Häll den sedan i den förberedda formen och strö lite havssalt på toppen. Låt stelna i rumstemperatur. Använd en inoljad skarp kniv eller ett pizzahjul och skär karamellen i 2X4 cm stora kolabitar (eller önskad storlek). Slå in kolorna i de förberedda pappers- eller foliebitarna.
 
Sött och salt i uuunderbar förening!
 
Receptet kommer från "Baka" nr 6/2012
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0