Birthday Cupcake
slide show

Chokladpecanpaj

 

Söt chokladmördegsbotten:

4 dl vetemjöl

3 msk florsocker

1 msk kakao

150 gram smör, kylskåpskallt och tärnat

2 äggulor

1-3 msk kallt vatten

Sikta mjöl, florsocker och kakao i en skål.

Blanda i smöret med fingrarna tills degen består av smulor.

Arbeta in äggulor och vatten, tills det blir en deg.

Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 15 minuter.

Kavla ut degen på mjölad yta tills den är cirka ½ cm tjock.

Tryck ut degen i önskad pajform. Ställ i kyl i ytterligare 15 minuter.

(Lägg bakplåtspapper på pajdegen och fyll med torra gula ärtor eller bönor, för att degen inte ska ”hasa ner” från kanterna. Det här steget kan uteslutas.)

Grädda pajskalet i ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i totalt ca 15-25 minuter.

(Om du hällt ärtor i skalet: efter 15 minuter tar du bort ärtorna och pappret och gräddar skalet 5-10 minuter till.)

 

Chokladsmet:

200 gram strösocker

3 msk kakao

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 dl grädde

50 gram smör som du smälter

Vispa socker, ägg, kakao, vaniljsocker, grädde och smör till en slät smet.

 

Fyllning:

100 gram pecannötter, grovhackade

 

Börja med att göra klart pajskalet. Lägg de hackade pecannötterna i pajskalet och häll på chokladsmeten. Grädda pajen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 40-45 minuter eller tills pajen känns fast. Ta ut och låt svalna i formen, ståendes på galler.

Servera med vispad grädde eller glass.

 

En galet god paj för alla oss som älskar choklad och nötter! Den tar lite tid att göra, men receptet är enkelt att följa.

Receptet kommer från boken ”Choklad – förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk” av Johan Åkerberg, Tukan Förlag 2010.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0