Okej - jag har publicerat den här tidigare, men den är så himla god att den förtjänar en påminnelse. Kan bli den godaste på adventsfikat i år igen!
Chokladkaka:
2 ägg
300 gram socker
115 gram vetemjöl
45 gram kakao
6 gram vaniljsocker
3 gram salt
115 gram smör, som du smälter
Frötosca:
200 gram ljus sirap
75 gram smör
165 gram socker
1 1/2 dl grädde
200 gram frön, t.ex. sesam, solros, pumpa, lin och melon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Klä en form som är 20X30 cm med bakplåtspapper.
2. Chokladkakan: Blanda alla ingredienser till chokladkakan till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 12 minuter. Gör under tiden frötoscan.
3. Frötoscan: Koka allt utom fröna i cirka 10 minuter - blanda sedan i fröna. Häll smeten ovanpå chokladkakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna helt. Skär upp i rutor i önskad storlek.
~
En helt fantastiskt god kaka som måste provas! Eftersom den är mäktig kan du gärna skära den i små bitar, allra helst om den ska serveras med fler kakor på samma gång.
~
Receptet kommer ur tidningen "Baka" nr 5/2011.
Bakpulverbaserade kakor är egentligen inte min grej, men den här var enkel att göra,
så den hamnade på släktfikan trots bakpulvret. Sesamfröna förhöjde smakupplevelsen!
Vad mer än äpplen kan man trycka in i smeten...? Choklad, hackade kolor eller bär kanske?
10-12 bitar
2 dl strösocker
100 gram smör, rumsvarmt
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 1/2 tsk vaniljsocker
3-5 äpplen, gärna Ingrid Marie
1-2 tsk kanel
Topping:
skalade sesamfrön
Rör ihop strösocker och smör i en bunke. Rör ned ägget. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker och tillsätt det i smörblandningen. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter, med sesamfrön. Tryck ut halva degen i formen. Riv äpplena grovt och lägg dem på degen i formen. Strö över kanelen. Fördela resten ev degen ovanpå. Toppa med skalade sesamfrön. Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader (175 grader i varmluftsugn) i 35-40 minuter. Låt den svalna på galler. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.
Receptet kommer från "Hembakat" nr 6/2013
En vanlig kladdkaka dekorerad med candy melts, maränger, sockerpasta och strössel!