Christmas Cookies
slide show

Morotsfrallor

 
Just nu genomlever vi corona-virusets framfart och butikerna hinner inte få hem och fylla på
jäst och mjöl, utan många hyllor gapar tomma som i en sorglig film. Eftersom jag är
privilegierad nog att ha både jäst och mjöl hemma har jag passat på att prova lite nya recept.
Det här blev till 24 goda morotsfrallor!
 

Ca 24 st

25 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 msk rapsolja

1–2 morötter, fint rivna

3 dl fint rågmjöl

9–11 dl vetemjöl

sesamfrön till garnering

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, olja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  4. Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–13 min. Låt dem svalna på plåten.
 
 
Receptet kommer från: https://tidningenhembakat.se/ 

Danskt rågbröd

 
Ett saftigt och gott lättbakat rågbröd!
 
4 dl filmjölk (fast jag tog två delar mjölk och en del gräddfil)
3/4 dl smör- och rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 knapp tsk stött fänkål
3/4 dl brödsirap eller mörk sirap
4 dl rågmjöl, helst grovt, men fint fungerar
3 dl vetemjöl special
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön eller vetekross eller liknande
 
Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Häll degen i en smord, avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ca 30 min. Under andra jäsningen: sätt ugnen på 200°. Sänk temperaturen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag.
 
 
 

Frukostbröd med havre

Superenkla att baka!
 
 
16 bitar
  • 5 dl fiberberikade havregryn
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross (jag tog vetekross)
  • 1 dl hela linfrön (jag bytte ut dem mot 1 dl vetekross)
  • 2 tsk salt
  • 7 dl vatten eller mjölk
  • 2 msk olja
  • 50 g färsk jäst
  • 8 dl vetemjöl
Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C, lös upp jästen i vätskan och rör sedan ner den och oljan i mjölblandningen. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt som är 30x40 cm. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225 grader (200 om du har varmluftsugn). Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
 
Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.
 
Receptet kommer från ica.se

RSS 2.0