Christmas Cookies
slide show

Hallonmarmelad med mörk choklad

 
 
 
En supergod marmelad med flera smaker på samma gång!
 
 

1 citron

900 gram färska hallon

5 dl syltsocker

200 gram mörk choklad (70%)

 

1. Pressa citronen. Rensa 
hallonen. 


2. Blanda citronsaft, hallon och socker i en kastrull, koka 10 min (obs – det ska inte stormkoka, då kan marmeladen brännas). Rör flera gånger och skumma.

3. Hacka chokladen.


4. Ta kastrullen från plattan 
och rör ner chokladen, som 
ska smälta och blanda sig med hallonen.


5. Häll upp på varma burkar och sätt genast på lock. Låt svalna och ställ kallt.

 

Receptet kommer från alltommat.se, men jag bytte ut det vanliga strösockret mot syltsocker för en tjockare konsistens.


Lemonad av citron och lime

 
 
 
1 lime
4 citroner
1 1/2 dl strösocker
8 dl vatten
 

Koka upp vatten, strösocker och skalet från en citron i en kastrull. Rör om tills sockret smält. Låt svalna.
Sila blandningen i en skål. Pressa alla fyra citroner samt limen och sila saften. Blanda sockervattnet med den pressade citrussaften. Häll upp i en fin flaska och ställ flaskan i kylen. Häll upp i glas med massor av is. Dekorera gärna med citronskivor.

 
En fantastiskt uppfriskande och somrig lemonad, som inte är säsongsbunden, men kanske ändå passar bäst på sommaren! Prova! 
 
 
 
 

Somriga dagar

 
 
 
Det är inte ofta man blir glad av att titta ner i slasken i köket, men efter diverse marmelad-
och lemonadsessioner upptäckte dottern och jag att det faktiskt kan vara vackert med rester!
 
 
 Jag tror att växthuset snart spricker av allt som växer där!!!
Här syns gurkor, tomater och klematis i skön förening.
 

Salta hasselnötskakor

 
 
ca 25 st
 
200 gram rumsvarmt smör
1 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 tsk flingsalt
 
Blanda smör och socker till en jämn smet i mateberedare eller med händerna. Häll i mjölsorterna och salt. Blanda till en smulig deg. Stjälp upp degen på ett bord och forma den till en rulle. Lägg rullen i kylen minst en halvtimme, så går det lättare at skära den sedan. Använd en vas kniv och skär kakor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter på 175 grader (150 grader i varmluftsugn). Låt dem kallna på plåten.
 
Receptet kommer från tidningen Hembakat nr 4/2013
 
Så enkla och sååå goda! De ser inte så märkvärdiga ut, men den nötiga lite salta smaken är en höjdare. Dessutom lite jobb för många kakor.
 
 
 
 
 

Jordgubbslemonad

 
 
 
 


cirka 1 liter

8 dl vatten
1-1 1/2 dl strösocker (beroende på hur sur citronen är, ta hellre för lite till att börja med och tillsätt sedan)
Skal från 2 citroner
300 gram färska jordgubbar
2 dl färskpressad citrus (cirka 3 citroner+1 lime)

Isbitar

Koka upp vatten, strösocker och citronskal i en kastrull. Rör om tills sockret smält. Låt svalna.
Sila blandningen i en skål.
Rensa jordgubbarna och lägg dem i en blender/matberedare. Häll i färskpressad citron och lime och kör till en slät puré. Sila jordgubbspurén och blanda med sockerlagen. 


Häll upp i glas med massor av is. Dekorera eventuellt med citronskivor eller jordgubbsskivor.

Receptet kommer från Linda Lomelinos blogg via "Amelia".
 
 
Sååå fantastiskt fräsch och god! Jag hällde den i en flaska som jag förvarar i kylen. Det går förstås lika bra att hälla den i en tillbringare direkt. Tänk på att lemonaden inte innehåller konserveringsmedel, så den bör inte sparas för länge. Risken är dock försvinnande liten att den blir dålig - den kommer snarare att gå åt alldeles för fort! 
 
 
 
 
 

Jordgubbsmarmelad med lime och vanilj (och vit choklad)

 
 
 
1 liter jordgubbar
1/2 vaniljstång
250 gram syltsocker
1 lime (ca 1 msk pressad)
 
1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 
2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden. 
3. Häll i limesaft och rör om. 
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen (fast kaliumsorbatet i just "syltsocker" gör att marmeladen tål rumstemperatur).
 
Receptet kommer från alltommat.se

Förvaring 
Sylt och marmelad tillagad med syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på marmeladen blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt och marmelad utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Diska burkarna noga, torka dem och ställ dem i ugnen på 100 grader medan du kokar sylten. Locken diskas och kan med fördel sköljas med kokande vatten. Om burkarna har en tätande gummiring i locket kan den sköljas med kokande vatten och torkas när marmeladen är upphälld och det är dags att stänga locket. När marmeladen är klar fyller du på burkarna ända upp till kanten och sätter sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer som kan göra att sylten möglar finns. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok. Var också noga med att inte stoppa något finger i marmeladen under koket - minsta saliv i marmeladen försämrar hållbarheten avsevärt!

Tips från bland annat: dansukker.se
 
Det här var ett ganska kladdigt projekt, men resultatet blev gott och fräscht! Nästa gång ska jag nog prova att använda dubbelt så mycket vaniljstång.
 
 
 
Jordgubbsmarmelad med vit choklad
1 liter jordgubbar
1- 1 1/2 vaniljstång
250 gram syltsocker
1 lime (ca 1 msk pressad)
50 gram hackad eller grovt riven vit choklad (eller mer om du vill!)
 
1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 
2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden. 
3. Häll i limesaft och rör om. Efter några minuter kan du röra i den vita chokladen. Den behöver inte "lösas upp" direkt, värmen tar hand om det vartefter.
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen (fast kaliumsorbatet i just "syltsocker" gör att marmeladen tål rumstemperatur). 
 
 
Jag experimenterade helt enkelt och blandade i vit choklad - supergott! Marmeladen smakar som en efterrättspaj!   Kanske får marmeladen kortare hållbarhet när man blandar i vit choklad - jag vet inte. Å andra sidan finns det ingen anledning att spara den - ät och njut!
 
 
 

Hasselnötspannkakor med hallon

 
Kanske den godaste frukost jag ätit!!!
 
 
4 portioner
 
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
1 dl hirsflingor eller dinkelflingor (eller något liknande)
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött kardemumma
2 1/2 dl vatten
1 ägg
3 msk smör
 
 
Topping:
hallonkesella
hallon
hackade rostade nötter
kokosflingor
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa in vatten och ägg till en slät smet. Låt stå och svälla i ca 5 minuter. Smält smör i en stekpanna och klicka ut plättar (ca 1/2 dl smet). Stek ca 1 minut på varje sida på medelvärme. Toppa med hallonkesella, hallon (frysta eller färska), hackade rostade nötter och kokosflingor.
 
 
 
 
 Receptet kommer från foldern "God morgon önskar Risenta - nu kör vi!"
 
 
 

Knäckebröd - olika varianter

 
 
Majsmjölsknäcke med frön

2 dl majsmjöl (ej samma sak som Maizena!)

2 dl frön (solroskärnor, sesamfrön, pumpakärnor, linsfrön e.dyl.)

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2 dl kokande vatten

 

Blanda alla ingredienser och häll över kokande vatten. Bred ut på bakplåtspapper, sporra till lagom bitar eller bryt i ojämna bitar när det är gräddat. Grädda cirka en timma i 150 grader. Knäckebrödet ska vara riktigt hårt när det är klart. Har man varmluftsugn kan man ju köra flera plåtar åt gången, då är det bara öka på mängden ingredienser.

Receptet kommer från kokaihop.se

 

 
 

Havreknäcke med allsköns fröer

1 ½ dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

3 dl havregryn

1/2 dl hasselnötsmjöl

2 dl sesamfrön

2 msk svarta sesamfrön, för att det ser fint ut, kan uteslutas

2 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 msk salt, lite knappt

1 msk honung

1 msk rapsolja

6 ½ dl vatten

 

Blanda alla torra ingredienser. Rör ut honungen och rapsoljan i hett vatten. Blanda allt till en smet. Smörj två ugnsplåtar mycket väl - jag använde rapsolja på bakplåtspapper. Fördela smeten på de två plåtarna och tryck ut ända ut i kanterna så att det blir så tunt som möjligt. Använd antingen en stekspade eller tryck ut med blöta händer. Grädda i 180 grader (160 grader i varmluftsugn) i 10 minuter. Ta ut plåten och skär stavar eller rutor (använd t.ex. en "kaksporre"). Grädda ytterligare ca 25 minuter.

Bryt isär bröden, lägg på ett galler och låt torka i ca 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen efter 5 minuter. Kontrollera att knäckebröden har blivit helt torra. Om du inte gjort smeten riktigt tunn så kan de behöva en stund till i ugnen med värmen på för att inte bli sega.

 

Ursprungligen kommer receptet från: attbaka.blogspot.se. Jag har dock experimenterat och bytt ut en del ingredienser.

 

Hembakat knäcke är fantastiskt gott! Det går att skapa hur många olika smaker som helst. Kom bara ihåg att det behöver finnas med någon form av mjöl (vete/råg/majs etc) som binder degen lite. Enbart hasselnötsmjöl t.ex. håller inte ihop. Tillsammans med hemgjord färskost och hemkokt marmelad kan du skapa en fikastund helt efter din egen smak! Det är också fint att stansa ut knäckebitar med kakmått.

 

Loppis med kakförsäljning på lördag!

 
 
På lördag är det loppis uppe på Himmelstalund här i Norrköping 14.00-20.00
Då finns Maja och jag på plats och säljer hembakade kakor, knäckebröd
och kladdkakor m.m. Allt till väldigt låga priser!
 
 
 
Dessutom säljer vi hemsydda vimplar som du kan dekorera
balkongen, altanen eller trädgården med! Ses vi? :)
 
 
 
 
 
 

Currykex

 
 
 
100 gram smör
5 1/2 dl vetemjöl
4 tsk curry
2 dl vatten
 
2 msk smält smör
1 tsk salt
 
Sätt ugnen på 225 grader (200 i varmluftsugn). Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bord och tryck ut rundlar med hjälp av ett glas, ca 7 cm i diameter. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Pensla med smör och strö över salt. Grädda mitt i ugnen 5–7 min Låt svalna på galler. Servera kexen till soppa eller ät dem som de är med färskost till.
 
 
Supergoda kex med sting i! Var noga med att kavla ut degen så tunt du kan. Mina kex blev lite för tjocka och därför mer åt det sega hållet än krispiga... :S  Men smaken var det inget fel på!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0