Christmas Cookies
slide show

Farinsnittar med kardemumma

ca 30 bitar

 

Kaka
4 dl strösocker
400 g smör eller margarin
7 ägg 
6 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker+1 msk mald kardemumma (mina tillsatser till originalreceptet)

Farintopping
200 g smör eller margarin
2 msk ljus sirap
3/4 dl vatten
4 dl farinsocker
200 g kokosflingor
1 msk vaniljsocker

Rör socker och matfett lätt och luftigt. Tillsätt övriga ingredienser till kakan. Häll smeten i smord eller bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 20 minuter.


Tag ut kakan ur ugnen och låt vila medan toppingen görs. Sjud upp margarin, sirap och vatten. Tillsätt farinsocker, kokosflingor och vaniljsocker. Bred toppingen över kakan och baka i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna i långpannan innan den stjälps upp och skärs i plattor.

 

Receptet kommer från Dansukker.se och heter Farinsnittar.

 

Jag gillar ju egentligen inte bakpulverbaserade kakor, men med kardemumma i smeten blev den här jättegod! Toppingen är fantastisk god och gör att kakan snarare blir karamellig än torr. Prova!

 


Chokladkakor i långpanna

 
 
30-50 bitar
 
200 gram smör
200 gram mörk choklad (eller favoritsmaken)
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Chokladglasyr:
100 gram smör
200 gram ljus eller mörk choklad
2-3 tsk starkt kaffe
2 1/2 dl florsocker
 
Gör så här:
Dela chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ned chokladen i smöret och rör tills den smälter. 
Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt smörblandningen tillsammans med mjölken och rör till en slät smet. 
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Täck en liten långpanna, ca 25x35 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten i den. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader (160 grader i varmluftsugn) i ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
Glasyren: Smält smör och choklad över vattenbad. Rör ner kaffe och florsocker. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Låt glasyren stelna. Pudra äver lite kakao eller florsocker. Skär i rutor.
 
Receptet kommer ur tidningen "Hembakat nr 1/2013" och heter där "Kladdkaka i långpanna". I originalreceptet förekommer inget kaffe. För övrigt kan nämnas att namnet "Kladdkaka" är löjeväckande eftersom receptet innehåller bakpulver. Det fanns inget kladd i den här kakan när den var färdiggräddad kan jag lova. Den blev mer som en klassisk brownie: god, men inte min favorittyp av kaka...
 

Påskpyssel till köket

 
I dag råkade jag befinna mig i Täby centrum och passade på att besöka Panduro.
Det utmynnade i två inköp: gröna "sweet melts", som kan smältas liksom choklad och
användas till exempelvis biskvier, samt cupcake-stenciler till diverse kakdekorationer.
Alla dessa saker man inte vet att man behöver förrän man får syn på dem i en butik...!
 

Minisemlor med hemgjord mandelmassa (äkta eller falsk)

Hemgjord mandelmassa gör stor skillnad!

30-40 st

 

Semledeg:

1 st ägg

50 g jäst för söta degar

100 g smör

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 tsk kardemumma

1 dl strösocker

0,5 tsk hjorthornssalt

knappt 1 liter vetemjöl

 

Pensling:

1 st ägg

 

Mandelmassa:

125 g skållad sötmandel

1 dl strösocker

1 dl varm mjölk

inkråm från bullarna

(1/2-1 tsk kardemumma om du vill)

 

Garnering:

4 dl vispgrädde

ca 2-4 msk florsocker

 

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250°C (200-225 i varmluftsugn) i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

 

Allergisk mot mandel? Här kommer ett bra recept på falsk mandelmassa:
1 liten (50g) nykokt potatis, skalad. 
175 g (3 dl) florsocker
lite vaniljsocker (kan uteslutas)
några droppar mandel-essens Falsk mandelmassa 
 
1. Pressa potatisen och blanda med en del av florsockret, vaniljsockret och försiktigt med endast någon droppe mandelessens. Tillsätt en aning kardemumma om du tycker om det. Smaka dig fram.
2. Arbeta ihop massan och tillsätt resten av florsockret, så att massan blir jämn och fast.
Receptet kommer från allergimat.com

 

 
I väntan på fyllning!
 
 

RSS 2.0