Farinsnittar med kardemumma

ca 30 bitar
Kaka
4 dl strösocker
400 g smör eller margarin
7 ägg
6 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker+1 msk mald kardemumma (mina tillsatser till originalreceptet)
Farintopping
200 g smör eller margarin
2 msk ljus sirap
3/4 dl vatten
4 dl farinsocker
200 g kokosflingor
1 msk vaniljsocker
Rör socker och matfett lätt och luftigt. Tillsätt övriga ingredienser till kakan. Häll smeten i smord eller bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 20 minuter.
Tag ut kakan ur ugnen och låt vila medan toppingen görs. Sjud upp margarin, sirap och vatten. Tillsätt farinsocker, kokosflingor och vaniljsocker. Bred toppingen över kakan och baka i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna i långpannan innan den stjälps upp och skärs i plattor.
Receptet kommer från Dansukker.se och heter Farinsnittar.
Jag gillar ju egentligen inte bakpulverbaserade kakor, men med kardemumma i smeten blev den här jättegod! Toppingen är fantastisk god och gör att kakan snarare blir karamellig än torr. Prova!

Chokladkakor i långpanna


Påskpyssel till köket


Minisemlor med hemgjord mandelmassa (äkta eller falsk)

30-40 st
Semledeg:
1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Mandelmassa:
125 g skållad sötmandel
1 dl strösocker
1 dl varm mjölk
inkråm från bullarna
(1/2-1 tsk kardemumma om du vill)
Garnering:
4 dl vispgrädde
ca 2-4 msk florsocker
Gör så här:
Semlebullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250°C (200-225 i varmluftsugn) i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.
Mandelmassa:
Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.
Garnering:
Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.
175 g (3 dl) florsocker
lite vaniljsocker (kan uteslutas)
några droppar mandel-essens

2. Arbeta ihop massan och tillsätt resten av florsockret, så att massan blir jämn och fast.

