Christmas Cookies
slide show

Nästan ciabatta

 
Ett lättbakat och suveränt gott ciabatta-liknande bröd!
 
Deg
5 dl vatten, fingervarmt
1 dl mjölk 
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller strösocker
12 1/2 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
 
- Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö över ett par msk mjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 tim.
- Värm ugnen till 240-250 grader (225 grader i varmluftsugn).
- Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
- Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.
- Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig, men så ska det vara.
- Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min.
- Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.
 
 
Här hittade jag receptet: https://www.tasteline.com/recept/ett-fantastiskt-gott-brod/

Pecanpaj

 
Det här är världens godaste fika! Som vanligt fick jag dock modifiera receptet. Hade jag kollat så att jag hade mörk sirap hemma? Nää. Men det gick bra med ljus också. Orkade jag låta degen vila en timme i kylen innan jag tryckte ut den i pajformen? Nää. Jag tryckte ut den i pajformen direkt och ställde pajformen i kylen i en halvtimme. Och så ökade jag på mängden pekannötter och grovhackade dem istället för att lägga i dem hela i smeten. Slutligen föreslog ica.se vaniljglass som tillbehör, men jag tog vispad grädde istället. Ett tips: strö över en nypa flingsalt före gräddningen!
 
Pajdeg:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk iskallt vatten
Skär smöret i tärningar. Nyp ihop eller mixa i matberedare smör, mjöl, socker och salt.
Tillsätt iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila 1 timme i kylen.
 
Fyllning: 
30 g smör
2 ägg
2 1/2 dl mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
0,8 dl farinsocker
2 msk vetemjöl
3 dl pecannötter (3 dl motsvarar ca 150 g)
Smält smöret. Vispa äggen och blanda med smör, sirap, vaniljsocker, farinsocker och vetemjöl. Tillsätt nötterna.
 
Kavla ut degen på ett mjölat underlag. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 12 bitar), med degen. Nagga med en gaffel. Häll smeten i formen och tillaga i ugnen på 150 grader (lite lägre temperatur i varmluftsugn) i 40-50 minuter. Servera gärna med vaniljglass.
 
 
Receptet kommer från ica.se

Surdeg för första gången på länge

 
 
Butikernas brist på jäst inspirerade mig att starta en surdeg igen. Det var flera år sedan sist och de första dagarna skiktade sig surdegen varje natt, men jag "matade" enträget om den på morgnarna. Äldsta dottern kom på att jag kunde ställa burken på en liten "värmeplatta" som hon köpt för att driva upp hemsådda plantor på. Sagt och gjort.
 
 
Värmeplattan visade sig vara ett perfekt tips! På morgonen när det var dags att baka på surdegen bubblade den som tokig i bunken! Wohooo!
 
(null)
 
Degen sattes och fick jäsa i fyra timmar i ett kallt förråd i källaren.
 
 
(null)
 
Sedan skapade jag fyra limpor som fick jäsa 1 1/2 timme innan de gräddades. Jag experimenterade lite med fint rågmjöl och dinkelmjöl utöver det obligatoriska proteinrika vetemjölet. Två bröd blandades med valnötter och två med valnötter, hasselnötter, pumpakärnor och solroskärnor. Mums!
 
 
Det är lätt att fastna i surdegsbakning, för det är så häftigt att se hur fint det går att baka utan minsta gnutta jäst! Så det blev tre runda bröd också...!
 
Det finns några olika recept på surdegsbröd långt ner i kategorin "Bröd och bullar" här på bloggen.

RSS 2.0