Christmas Cookies
slide show

Kattens kolatårta med daim

 

Originalreceptet innehåller daim, men jag gjorde en variant som även nötallergiker kan äta.
 

8-10 (sliskigt söta) bitar

 

1 burk kondenserad mjölk 
(som du kokar i tre timmar och sedan kyler)

13 st digestivekex 
(fast jag tog Oreo cookies)

125 g äkta smör, smält 


2.5 dl vispgrädde 


2 st bananer 


1 st daim att krossa på toppen (eller valfri choklad))

 

Gör så här:

Burken med kondenserad mjölk ska kokas i en kastrull med vatten i ungefär tre timmar. Låt burken sedan kallna och låt den stå i kylen tills dagen efter.

Smula sönder kexen och tillsätt sedan smöret.

Häll kexsmeten i en passande form. Använd flera småformar istället om du vill.

Bred försiktigt den kondenserade mjölken över botten – botten går lätt sönder. Hit kan du förbereda! Ställ formen i kylen så länge.

Vid servering
 skär du upp bananerna i tunna skivor och lägger dem över hela tårtan.

Vispa grädden och häll över den. Krossa lite daim (eller riv choklad) som dekoration.

 


Sött och gott så det förslår!
 
 
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig. Jag hittade det på recept.nu
 



Laktos- och glutenfria småkakor

 

Nu har jag experimenterat med laktos- och glutenfria ingredienser för att baka kakor som passar fler på en gång. Först gick det komplett åt skogen, sedan lite bättre och slutligen - halvbra. Hallongrottorna blev till hallonflarn. Ingefärskakorna med citron, som skulle bli små avlånga kakor, blev ett enda stort flarn som täckte hela plåten (ja, jag svor - och ganska mycket). Men Chocolate Chip Cookies (receptet finns under kategorin cookies) fungerade direkt! 

Mjölkfritt smör är väldigt kladdigt och stelnar aldrig riktigt, ens i kylen. Glutenfritt mjöl flyter ut. Jag provade även att göra hallongrottorna i små aluminiumformar. Det hade säkert fungerat bra om jag inte fyllt formarna med för mycket smet. Det bubblade över och hamnade till stor del på plåten. Lärdom: minska mängden smet/form. Ingefärskakorna med citron bakade jag sedan i aluminiumformar istället. Nu var jag noga med att inte fylla dem för mycket, så de blev helt okej. Men som sagt - vinnaren blev Choclate Chip Cookies!

 

Ingefärskakor med citron (fast med gluten och laktos)

ca 40 st

(20 hackade mandlar) 


rivet skal av 1/2 citron 


1 msk mald ingefära 


3 1/2 dl vetemjöl 


knappt 1 tsk bakpulver 


150 g smör eller margarin 


1 1/2 dl socker 


2 msk ljus sirap

 

Gör så här:

Finhacka mandeln (den kan uteslutas). Mät upp mjölet i en skål. Blanda ner citronskal, bakpulver, ingefära och den hackade mandeln.

Rör smör eller margarin poröst med socker och sirap i en bunke. Tillsätt hälften av mjölblandningen, och sedan resten. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla ut till smala rullar som läggs två och två på plåtar klädda med bakplåtspapper (eller direkt på plåtar). Platta ut rullarna med handen till flata längder. Räffla sedan också tätt med en vanlig gaffel.

Grädda mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme i 10-12 minuter. Låt längderna svalna lite men inte kallna helt. Skär dem lite på snedden i rätt långa bitar.

 

Om du väljer att göra dem utan laktos och gluten rekommenderar jag att du gör dem i ett gäng aluminiumformar istället!

 

Receptet är kopierat från dn.se (Anna Bergenström)

 


 


Skolstart

 
 
Sommaren går mot sitt slut och i alla skolor är det full fart igen. När man jobbar som lärare är det stressiga tider i augusti, vilket gör att det inte riktigt finns tid och ork till bakning. Nu har jag i alla fall införskaffat lite inspiration - senaste numret av tidningen "Hembakat" (många tantpoäng på det inköpet!). Frågan är bara om jag hinner öppna den innan jag somnar i kväll... :)

Blåbärsrutor med havresmul

 
 

ca 30-35 st

 

Botten och fyllning

9 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

2 msk bakpulver

300 g smör, rumsvarmt

3 ägg

300 g frysta blåbär

 

Smul

150 g smör

4 1/2 dl havregryn

3 dl rörsocker strö

 

Vispa smör och socker, tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en långpanna. Fördela blåbären ovanpå. Smält smöret och rör ihop med socker och havregryn och socker. Fördela smulmassan ovanpå blåbären. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min på 200 grader (175 grader i varmluftsugn).

 

Lite för mycker sockerkakskänsla för min personliga smak, men uppskattad av dem som jag bjöd!

Receptet kommer från nytinat.se


Minibiskvier


 
ca 30 st
Bottnar
100 gram sötmandel
1 1/2 dl strösocker
1 äggvita

Smörkräm
100 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao

Garnering
125-150 gram mörk choklad
 
Gör så här:
 
1. Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Skålla, skala och mal sötmandeln. Blanda mandeln med sockret.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i mandelblandningen.
3. Klicka ut mandelsmeten till ca 30 små, runda bottnar på en bakpappersklädd plåt. (Det kan vara en bra idé att smörja och mjöla bakplåtspappret.) Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler.
4. Gör krämen: Rör smör med florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm.
5. Bred chokladsmörkrämen lite toppigt på undersidan av bottnarna. Låt kakorna stå kallt en stund. Ställ gärna in dem i frysen.
6. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att krämen täcks helt. Låt biskvierna stå kallt tills de ska serveras.
 
 
Biskvier kan bli min nya passion. Det var pilligt och kladdigt och tidskrävande att göra dem, men superkul! Jag gjorde även en hallonvariant där jag bytte ut kakaon mot ett drygt hekto färska hallon som jag mosade - och så lade jag till ytterligare en deciliter florsocker. Om du gillar att dekorera cupcakes kommer du att gilla att dekorera biskvier också. Till mina chokladbiskvier använde jag det ätbara bladguld jag beställde från England förra året. Hallonbiskvierna dekorerades med ätbart rött glitter och små chokladstjärnor. Jag lyckades göra 30 mandelbottnar, men fyllningen räckte bara till 25 biskvier. Med andra ord fyllde jag varje biskvi för mycket... Men jag ville ju att de skulle vara toppiga och inte platta! :)
 
Receptet kommer från kokaihop.se

Skåne och västkusten

Sista helgen före jobbstart blev det minisemester i lånad husbil. Första natten hos vänner i
skånska Löddeköpinge, andra natten hos lillsyrran och hennes familj i Björlanda utanför
Göteborg och sista natten i Hunnebostrand. Hur mysigt som helst! 
 
 
Underbara rabarber- och jordgubbsrutor med vaniljglass, som våra vänner i Löddeköpinge bjöd på!
 
 

Rabarber- och jordgubbsrutor

300 gram rabarber

1 liter jordgubbar (=500 g)

200 gram smör

4 dl socker

2 dl ljust muskovadosocker

4 ägg

5 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

ev vaniljglass eller vispad grädde till servering

 

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader för varmluftsugn). Ansa och skär rabarbern i långa remsor. Ansa och dela jordgubbarna. Lägg 2 ark bakplåtspapper omlott i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 12 bitar). Smält smöret. Blanda ihop socker, muskovadosocker och ägg i en bunke. Rör ner mjöl och vaniljsocker. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Häll i långpannan. Fördela rabarber och jordgubbar över smeten.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. Skär kakan i ca 10 cm stora bitar. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde. (ica.se)

 
 
 
 
 
 
 
Men snäääälla matte. Jag kaaaaan väl få smaka?

Kardemummadrömmar


 

Ca 50 st

200 g mjukt smör


3 dl strösocker


1 tsk vaniljsocker


1 tsk malen kardemumma


3½ dl vetemjöl


1 tsk hjorthornsalt

 

Gör så här:

Vispa smöret, båda sockersorterna samt kardemumma riktigt poröst. Tillsätt därefter mjölet och hjorthornssaltet och vispa. Spritsa små bollar på en bakplåtsklädd plåt, ca 20 på varje, eller i små pappersformar. Gräddas i mitten av ugnen i 150 grader i ca 10 min.

 

Drömmar är egentligen ingen märkvärdig kaka, men som svensk klassiker har den ändå en given plats på kakfatet. Självklart blandar jag i kardemumma!

 

Receptet kommer från kakrummet.se

 


Gamla Linköping

 
Ett besök i Gamla Linköping är aldrig fel. Det är underbart att strosa runt bland alla fina hus
och prunkande trädgårdar och möta skådespelare iklädda tidstypiska kläder. Ett besök i
handelsboden är ett måste.
 
 
 
När man står i handelsboden och tittar på hyllorna med alla gamla förpackningar på,
känns det som om man har färdats i en tidsmaskin!
 
 
I caféet serveras vackra  kringlor.
 
 
Besöket hade inte blivit så dyrt om vi inte hade kikat in i Cloetta-butiken. Där köpte vi väldigt
mycket godis som vi naturligtvis inte alls behövde... :)
 

RSS 2.0