Christmas Cookies
slide show

Chokladcigarrer


 

70 st

 

175 gram smör

1 dl strösocker

2 dl (ca 125 gram) hasselnötskärnor

3 dl vetemjöl

2 msk mjölk eller grädde



100 gram mörk choklad till garnering

 

Gör så här:
Lägg smöret och sockret i en bunke och låt ligga tills smöret blir rumsvarmt. Hacka eller mal under tiden nötterna. Använd gärna en matberedare eller mixer. Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt de malda eller finhackade nötterna och därefter mjölet. Blanda till sist i mjölken. 
Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder. Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.

Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått gyllengul färg.

Låt kakorna svalna några minuter. Lossa dem sedan från varandra och låt svalna helt.

Smält chokladen i vattenbad eller mikron. Doppa ena änden av kakorna i choklad. Låt stelna på bakplåtspapper.

 

En liten klassiker för oss som älskar nötter och choklad!

 


Besök hos Elin

 
Den här fantastiskt goda kladdkakan, med topping av vit choklad och lime, bjöd min kompis Elin på i går när jag och döttrarna hälsade på henne på Vikbolandet. Recept kommer senare.
 
 
 
En underbar gammal kakburk som prydde vardagsrummet.
 
 
Sötaste sötsakerna var de fyra kattungar som rumlade runt i huset! Finns det något mer näpet?
 

Skål för sommar och semester!

 
Äntligen är det semester! Den inleddes på mina föräldrars lantställe.
 
 
Östergötland bjöds på underbart midsommarväder.
 
Vi hann gå flera promenader och träffade på både söta kor och smutsiga grisar!
 

Glad midsommar!

 
Glöm inte att lägga sju sorters kakor blommor under kudden!
 

Jordgubbspaj med mascarpone


Pajdeg:

125 g smör eller margarin

½ dl farinsocker strö

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 msk vatten

 

Fyllning:

1 ask mascarponeost, ca 250 g

1½ dl Kesella Gourmet

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma

½-1 l jordgubbar

1 msk hackad färsk mynta eller citronmeliss (eller hela blad)

 

Gör så här:

Hacka ihop matfett, socker, havregryn och mjöl för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Platta till och tryck upp degen på kanterna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 12-15 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

 

Rör ihop mascarpone, Kesella, florsocker, vaniljsocker och kardemumma. Dela jordgubbarna i halvor och bred ut krämen i botten på pajskalet. Lägg jordgubbarna ovanpå och strö över litet mynta eller citronmeliss.

 

En frisk och fräsch riktigt somrig paj. Originalreceptet innehåller ingen kardemumma, men som den kardemummaälskare jag är kunde jag inte låta bli. Jag kan konstatera att kardemumman förhöjde smakupplevelsen!


Receptet kommer från matklubben.se

 

Present från svägerskan




När min snälla svägerska var på Ullared för en tid sedan, köpte hon en present till mig! Tack Kajsa!




Skolavslutning på jobbet

I går hade Kunskapsgymnasiet i Norrköping avslutning för alla ettor och tvåor. Jag bjöd mina ettor på marängtårta med jord (krossade Oreo cookies), maskar och grodor!


I dag sprang våra underbara treor ut. Det känns alltid lite tungt att se dem försvinna efter tre år... Lycka till allihop! Ni är bäst!





Småkakor med lemon curd



Cirka 30 stycken

 

150 gram smör

1 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1/2-1 tsk malen ingefära

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

½ - 1 dl lemon curd

 

Smöret ska vara rumsvarmt när du rör det poröst tillsammans med sockret. Blanda de torra ingredienserna separat och rör sedan ner i smörblandningen. Arbeta samman till en deg. Rulla 30 bollar av degen, och lägg bollarna i småbrödsformar. Gör en fördjupning i varje kaka med fingret och klicka ner lite lemon curd. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter. Sikta över lite florsocker på kakorna när de kallnat.

 

En syrlig kusin till den söta hallongrottan! Ingefäran gör kakan extra intressant, så få inte för dig att utelämna den.

 

Receptet är kopierat från frostrosor.blogspot.se


Focaccia


Ca 25 bitar

 

1 pkt jäst (50 gram)

6 dl lättmjölk

1 1/2 tsk salt

1/2 dl olivolja

4 dl durumvetemjöl

ca 1 liter vetemjöl

 

Pensling och garnering

1/2 olivolja

1/2 msk flingsalt

1-2 tsk torkad rosmarin eller 2 msk hackad färsk rosmarin

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, ca 37 grader. Häll den över jästen och blanda om. Tillsätt olja, salt och durumvetemjöl. Arbeta in det mesta av vetemjölet till en smidig, ganska lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Smörj en långpanna (ca 30X40 cm) med rikligt med olivolja. Knåda ihop degen i bunken och häll upp den direkt i långpannan. Tryck ut och platta till degen med oljad hand så att den täcker hela långpannan. Låt den jäsa övertäckt ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

Tryck ner degen med fingertopparna på några ställen och jäs den ytterligare ca 5 minuter. Pensla degen med olivolja (hellre för mycket än för lite) och strö över flingsalt och rosmarin.

Grädda brödet strax under mitten i ugnen tills det fått fin färg och är genomgräddat, ca 20-25 minuter. Låt det svalna något, ta upp det på galler och skär det sedan i portionsbitar.

Variation: Tryck ner bitar av fetaost och/eller svart oliver, alternativt bitar av marinerade torkade tomater, i brödet innan det gräddas.

 

 

Det idealiska brödet för buffén! Det håller sig fräscht längre än t.ex. baguetter och kräver inget smör, som annars står framme och smälter i värmen. Dessutom går det att variera på hur många sätt som helst!

 

 

Receptet kommer ur boken "Bröd för alla sinnen" Gullers förlag 2008.

 


Snabbaste hallonrutorna...

...här bakade på blått hallonsocker - därav den märkliga nyansen!

 

 

12 stora bitar

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1/2 liter hallon (djupfrysta fungerar om du inte har färska)

1/2 dl strösocker

100 gram smör

 

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet. Bred ut smeten i en form, ca 35-25 cm, klädd med bakplåtspapper.

2. Fördela bären över hela smeten. Djupfrysta bär behöver inte tinas. Strö över socker och täck med tunt hyvlat smör. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter på 200 grader (175 grader i varmluftsugn). Känn med en sticka, kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när den är färdiggräddad. Låt svalna. Skär i rutor. Pudra gärna över lite florsocker före servering.

 

 

 

Nej, jag har inte tänkt gratinera kakorna med ost! Jag har hyvlat smörskivor som jag har

lagt ovanpå kakan. De smälter in i kakan under gräddningen.

 

Det här sockret med hallonsmak köpte jag på en "godisfabrik" i en by i Frankrike.

Jag har inte hittat någon liknande produkt i Sverige.

 

 

Receptet kommer ur tidningen "Hemmets Baka" april 2012

 


Blåsig flygdag med värmande kaffe

 

I dag har jag varit på en fantastisk flygdag i Linköping! Den officiella flygshowen är i morgon, men alla anställda inom SAAB-koncernen - där min man jobbar - var inbjudna idag. Det blåste full storm och var kallt, men iklädd vinterkläder kunde man njuta av alla uppvisningar. Sedan är det ju aldrig fel att värma sig med lite fika emellanåt.

 

 

Finaste flygplanen hade den lettiska uppvisningsgruppen "Baltic Bees"!

 

 

Men finaste uppvisningen stod schweiziska "PC-7 Team" för!

 

 

 

 

 


Nyttig bröllopstårta

 

Nu är det bröllopstider!

Här kommer ett kalorisnålt förslag till de brudpar som fortfarande jobbar på figuren inför Beach 2012!


RSS 2.0