Christmas Cookies
slide show

Vaniljmaränger

 

20-30 st (beroende på storlek förstås)

3 äggvitor

1 dl strösocker

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 dl florsocker

 

Sätt ugnen på 100 grader (80 grader om du har varmluftsugn). Knäck äggen och dela upp dem i gulor och vitor. Lägg vitorna i en stor skål och tillsätt hälften av strösockret och allt vaniljpulver. Vispa äggvitorna och sockret en stund. Tillsätt sedan resten av strösockret och vispa på hög hastighet till ett stadigt skum - skålen ska kunna vändas upp och ner utan att smeten rinner ur. Sikta därefter ner florsockret i smeten och vänd runt försiktigt (vispa inte!). Klicka ut smeten till maränger på bakplåtspapper. Eftersom de inte innehåller bakpulver blir de inte större än du gör dem, så att säga.  Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Om du vill att de ska blir riktigt sega så stäng av ugnen efter en timme, men låt marängerna stå kvar i ytterligare någon timme.

~

Det här var ett enkelt och väl fungerande marängrecept. Använd din fantasi och säsongsanpassa marängerna med hjälp av karamellfärg och sprits! Om du inte ska äta marängerna direkt - tänk på att förvara dem i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

~

Receptet kommer ur tidningen Baka, nr 5 2011.



Halloweendekorationer...

... kan till exempel se ut så här...

 

Mördegskakor med svart kristyr och röda sockerögon.

 

...eller så här!


~
Dumlekakor med ben.
~

Fönsterkakor...

...med Halloweentema!

30-40 stycken (beroende på hur stora kakmått du använder)

125 gram rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

1 dl fast sylt

 

Gör så här:

1. Rör smör och socker med elvisp.

2. Rör ner ägg, vaniljsocker och mjöl och blanda samman allting. Plasta in och låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.

3. Kavla ut degen tunt (2-3 mm) direkt på ett bakplåtspapper på en plåt. Stansa ut kakor med hjälp av kakmått. På hälften av kakorna stansar du ut mitten med hjälp av ett lite mindre kakmått. På så vis har du till hälften "hela" kakor och till hälften lika stora kakor fast med "hål" i.

4. Grädda samtliga kakor på 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i 10-15 minuter beroende på storlek. Var vaksam - kakorna ska inte få färg! Tag ut plåten och låt kakorna svalna helt.

5. Bred sylt på alla "hela" kakor och placera sedan genast en "hålad" kaka på sylten. Nu har du skapat en fönsterkaka!

 

De här kakorna går naturligtvis att baka i vilken form som helst. Till jul kanske det passar bättre med stjärnor än spöken och till alla hjärtans dag passar förstås hjärtan bra. Variera gärna smaken på sylten. Du kan även experimentera med marmelad eller kristyr i olika färger. Till jul ska jag se till att mina fönsterkakor glittrar!


Recept från www.matklubben.se

Halloweentårtor av Hannorna

 

Se här vilka fina tårtor Hanna M och Hanna B i basgrupp 2:3 på Kunskapsgymnasiet här i Norrköping bjöd på idag! Eftersom jag var sjuk och inte kunde beskåda mästerverken på plats messade min kollega Mårten över bilder till mig. Om jag kommer ihåg ska jag be Hannorna om recepten efter höstlovet.

 



Halloweenmuffins i miniformat


Ca 30 små

Muffins:

2 ägg

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

1 1/2 dl vetemjöl

100 gram smält smör

30-60 minimarshmallows

Smörkräm:

225 gram rumsvarmt smör

6 dl florsocker

1 msk grädde eller mjölk

-

Blanda alla muffinsingredienser och klicka ut smeten i små muffinsformar. Om du har en muffinsplåt för minimuffins (24/plåt) är det en bra idé att ställa formarna i den. Fyll upp drygt hälften av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Tag ut plåten. Lägg genast 1-2 minimarshmallows i håligheten i varje muffin. Låt svalna.

-

Smörkräm:

Rör ihop 225 gram rumsvarmt smör med 1 msk grädde eller mjölk. Sikta sedan ner 6 dl florsocker - lite i taget - och vispa tills du har en jämn smet. Dela gärna upp smeten i några olika skålar och färgsätt den med olika karamellfärger. Blå, röd, gul och grön brukar finnas att köpa i de flesta mataffärer. Orange och svart m.m. säljs bland annat på Panduro. Använd en sprits för varje toppingfärg och spritsa ut toppingen på muffinsarna. Dekorera med strössel i form av fladdermöss, pumpor, ben eller liknande.

~

Det är verkligen barnsligt kul att göra cupcakes! De gör sig nästan allra bäst så här i miniformat, eftersom de är så söta att man nästan blir illamående efter en stund... Men i lagom mängd är de suveräna!


"Rå hit med kakan!"

Hejsan hoppsan! Eftersom mamma är sjuk tänkte jag vara en riktig mönsterdotter och blogga lite åt henne - så här kommer en liten animering på Elsa som äter en kaka. (Eller cupcake? Hmm…)

 

Mmm, yummy yummy!


Halloweenfika på Kunskapsgymnasiet

-
Idag bjöd jag en av mina engelskgrupper på cupcakes! Temat var naturligtvis Halloween, så här i slutet av oktober. Alla cupcakes smakade likadant, men det fanns olika färger att välja på: orange med fladdermöss, grön med pumpor, svart med ben och vita med fladdermöss och pumpor. De fick fungera som förrätt, eftersom fikastunden låg precis före lunch. Sjukt bra mathållning! (Skvallra inte för rektorn...)

Monsterbollar

-
I helgen hade jag min 4-åriga världsgulliga systerdotter Malva på besök. Vi beslöt oss för att göra monsterbollar för att ladda inför Halloween. Vi blandade kokosflingor med svart hushållsfärg. Sedan gjorde vi stooora chokladbollar som vi rullade i kokosflingorna. Efter det tryckte vi fast godis som ögon och munnar. Jag föreslog att vi skulle säga till alla att monstren var så läskiga att det inte var värt att äta dem, för att vi skulle få ha dem i fred. Malva tyckte dock att det var lite för elakt, så vi bjöd övriga familjemedlemmar på monster också. Läskigt gott!

Halloween närmar sig...

-
...och jag är som vanligt taggad och planerar pumpdekorationer och kakbak! Den här pumpan skar jag till idag. Roligast är det att göra fler på en gång - med olika ansiktsuttryck - och placera dem bredvid varandra på en trappa till exempel. De ruttnar ju dock efter ett tag, så om man vill ha dem fräscha runt själva Halloween kan det nog vara läge att vänta ytterligare några dagar med att skära till dem. I USA firar man 31:a oktober, vilket innebär nästa måndag. Hur som helst - när du har skurit bort en bit av toppen på pumpan och ska gröpa ur fruktköttet, gör du det enklast med en glasskopa. När sedan pumporna är klara och ska användas som lyktor, rekommenderar jag att du placerar ett gravljus i dem, gärna ett sådant som har "lock". De brinner längre än värmeljus och släcks inte av eventuellt regn, även om toppen på pumpan skrumpnat ihop och ramlat av. Lycka till!

Choklad- och kokoskakor


50 bitar

4 ägg

5 dl strösocker

225 gram smör

5 dl vetemjöl

8 msk kakao

3 tsk vaniljsocker

 

Kokostäcke:

75 gram smör

1 1/2 dl grädde

3 1/2 dl ljus sirap

7 1/2 dl riven kokos (=ca 300 gram)

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) och klä en långpanna med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna något.

3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten. Blanda även ner det smälta smöret.

4. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

5. Blanda samman alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull. Låt smeten sjuda i fem minuter under omrörning.

6. Fördela kokossmeten jämnt över chokladkakan i långpannan och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar.

-

Ganska kladdiga chokladkakor med härligt kokostäcke! Smidigt att det blir så många på en gång också - en klar fördel med kakor som bakas i långpanna. Det står att det ska vara ljus sirap i receptet, men jag blandade ljus och mörk sirap, eftersom jag, min vana trogen, glömt att se efter att jag hade alla ingredienser hemma innan jag satte igång med baket. Kakorna blev i alla fall supergoda!

Receptet kommer från hittarecept.se


Karamelläppelpaj med kardemumma

 

1 stor paj eller 6 små

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 gram smör

1 ägg

 

Fyllning:

3-5 äpplen (beroende på storlek)

50 gram smör

1 dl ljust muskovadosocker (eller strösocker)

1 burk (ca 400 gram) kondenserad mjölk

1/2 tsk stötta kardemummakärnor

2 ägg

 

Gör så här:

1. Kör vetemjölet, smöret och ägget i en matberedare så att en degboll bildas. Tryck ut degen i pajformen/pajformarna. Spara gärna en liten bit till dekoration. Ställ pajen/pajerna i kylen i 30 minuter. Förgrädda sedan pajeskalet/pajskalen i 8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

2. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen sjuda ihop något. Lägg ner äppelklyftorna och låt dem sjuda en stund. Lyft upp klyftorna (men låt sockerkaramellen vara kvar i kastrullen) och fördela dem i pajskalet/pajskalen.

3. Tillsätt den kondenserade mjölken och de stötta kardemummakärnorna i karamellröran och låt allt sjuda i 5 minuter under omrörning (det fastnar lätt i botten!).

4. Vispa äggen och blanda ner dem i karamellröran. Häll blandningen över äppelklyftorna. Om du sparat pajdeg till dekoration lägger du på dekorationen nu och penslar den lätt med lite vispat ägg. Grädda pajen/pajerna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Håll uppsikt så att det inte blir bränt! Låt svalna något. Servera med vispad grädde eller glass.

 

 

Jisses vilken mäktig paj! Den var supergod, men nästan too much. Jag tror att en enda paj skulle kunna räcka till hälften av gästerna på Nobelmiddagen i december. Det är förresten enkelt att baka med kondenserad mjölk. Prova om du inte redan har gjort det!

 

Recept från www.alltommat.se


Kladdiga chokladmuffins med kokos



ca 10 st

2 ägg

3 dl rörsocker (eller strösocker)

1 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)

1 krm salt

100 gram smör

10 bitar Center med kokos eller annan kokoschoklad

lite riven kokos

 

Gör så här:

1. Smält smöret och låt svalna.

2. Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Häll i smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser och häll ner blandningen i äggsmeten.

4. Klicka upp i stadiga (eller dubbla) muffinsformar och grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Bäst brukar det fungera om du placerar ut dina muffinsformar i en muffinsplåt, som extra stöd.

5. Placera en bit kokoschoklad på varje muffin så fort du tagit ut dem ur ugnen och strö över lite riven kokos. Låt svalna.

-

Inte de snyggaste muffins jag har gjort, men busenkla och supergoda!


Ännu en helg med surdegsprojekt

-
Nää, det går inte att mata surdegsgrunder utan att drabbas av vansinne och baka ett gäng limpor! I dag blev det två på vetegrund och två på råggrund. Utöver limporna har jag bakat diverse chokladbaserade, bakpulverfria muffins, en äppelpaj och kokoschokladrutor som kommer att dyka upp på bloggen inom en relativt snar framtid. Jag har även börjat att fundera på diverse halloween-dekorationer av sockerpasta. En av mina engelskgrupper på Kunskapsgymnasiet här i Norrköping har beställt cupcakes till torsdag vecka 43, så jag funderar på hur de ska se ut. Jag är fullproppad av idéer! Nu ska jag bara hitta tiden...
-

Mäktiga A-kupor

 

ca 10 st

2 ägg

3 dl farin strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)

1 krm salt

100 gram smör

10 bitar mörk choklad med hallon

Topping:

200 gram Philadelphiaost

8 dl florsocker

75 gram färska hallon (plus 10 st till dekoration)

ev. strössel och rosa marsipan/sockerpasta

 

10 st muffinsformar av choklad (eller det du har hemma)

 

Gör så här:

1. Smält smöret och låt svalna.

2. Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Häll i smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser och häll ner blandningen i äggsmeten.

4. Klicka upp i stadiga (eller dubbla) muffinsformar och grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Bäst brukar det fungera om du placerar ut dina muffinsformar i en muffinsplåt, som extra stöd.

5. Placera en bit choklad på varje muffin så fort du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna.

6. När muffinsarna är helt svala kan du försiktigt ta ur dem ur formarna, eventuellt jämna till kanterna och flytta över dem till chokladformar. Jag köpte färdiga chokladformar när jag var i Danmark i somras, men de går att göra själv. Se det här inlägget.

7. Blanda alla ingredienser till toppingen. Hallonen gör toppingen lite lös, därav den stora mängden florsocker. Någon karamellfärg behövs inte - hallonen ger en rosa ton ändå.

8. Häll toppingen i en spritsstrut och spritsa på muffinsarna. Strö eventuellt över lite strössel - jag valde rött ätbart glitter och ätbara glitterhjärtan. Avsluta med att placera ett hallon på toppen. För att uppmärksamma kampen mot bröstcancer kan du gärna skapa ett rosa band av marsipan eller sockerpasta som du placerar på kanten av din rosa cupcake, förlåt, A-kupa!

(Receptet är baserat på Kladdiga chokladmuffins på kokaihop.se)

 

Stöd kampen mot bröstcancer. Läs mer på Cancerfonden.



Jag är med i "Baka för bröstcancer"-utmaningen hos Linnéas Skafferi - var med du också!


Äppelrutor med kardemumma



ca 24 st

100 gram rumsvarmt smör
3 dl rörsocker
3 dl mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma

Fyllning:
300 gram rumsvarmt smör
3 dl rörsocker
4 1/2 dl havregryn
3 msk nystött (eller 5 msk malen) kardemumma

Äppelröra:
50 gram smör
1/2 dl rörsocker
2 msk rörsockersirap
2 tsk kanel
2-4 äpplen (beroende på storlek)



Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluftsugn). Rör smör och socker vitt i en bunke. (Fast jag brukar mosa ihop det med händerna.)
2. Blanda ner mjölk, ägg och mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
3. Fördela degen jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30-40 cm.
4. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Dela eventuellt skivorna mitt itu på tvären. Blanda smör, socker, sirap och kanel i en kastrull och låt äppelskivorna puttra i röran på låg värme i 5-10 minuter. Låt svalna så att äppelskivorna går att hantera med händerna.
5. Blanda ingredienserna till fyllningen och klicka ut den på degen i långpannan. Det görs enklast med händerna. Tryck ner äppelskivorna i fyllningen i långpannan.
6. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
De här rutorna går att äta rakt upp och ner som de är, men de fungerar också ljumma tillsammans med en klick vaniljsås!

Höstfärger

I söndags åkte jag till mina föräldrars sommarstuga för att hämta hem ved till kaminen. Där hittade jag - troligtvis - årets sista gula kantareller! Trädens löv var bruna, gula och röda, samtidigt som mossan var grönaste grön. Vackert!
I trädgården har äpplena mognat och jag har tagit mig tid att plocka av en del. De flesta sitter dock fortfarande kvar på träden. Frosten närmar sig, så de äpplen som ska räddas måste räddas nu! Men tiden räcker inte riktigt till...
Se fram emot recept på bakverk med äpplen i! Äppelkakor och äppelpajer hör egentligen inte till mina favoriter, men nu experimenterar jag för fullt för att hitta de godaste kombinationerna.

Helgens surdegsprojekt


Om man har en eller par burkar surdegsgrund i kylen, så måste man vårda dem ömt. Det innebär att de tas fram och "matas" en gång i veckan, för att sedan stoppas tillbaka i kylen igen efter något dygn. När de ändå är framme på besök ur kylen, är det svårt att låta bli att baka. Det blir ett par limpor varje helg. Den här blev det fyra. I lördags kväll blandade jag 1 1/2 dl vetesurdegsgrund med 2 1/2 dl ljummet vatten och 3 dl ekologiskt vetemjöl (se tidigare recept för hur en surdegsgrund startas). Morgonen efter blandade jag i 10 gram jäst, 5 dl kallt vatten, 6 dl dinkelsikt, 5 dl Manitoba Cream-mjöl, 4 dl vetemjöl special, 1 dl pumpakärnor, 1 1/2 dl rostade solroskärnor, 1 dl krossade linfrön och 1 msk salt (se tidigare recept för att se exakt hur det går till att baka surdegsbröd). Supergott!

Cakepops





Ca 20 st


200 gram kakor
50-100 gram Philadelphiaost
100-200 gram vit eller mörk choklad
strössel
Gör så här:
1. Smula sönder ca 200 gram valfria småkakor eller kex (använd matberedare eller mortel).
2. Blanda smulorna med 50-100 gram Philadelphiaost. Blanda ner lite ost i taget och prova dig fram till en bra konsistens.
3. När smeten känns lagom fast gör du ca 20 bollar av den. Ställ bollarna i kylen 20 minuter.
4. Förbered pinnarna som du ska sätta i bollarna. Antingen köper du färdiga pinnar på t.ex. Panduro, eller så klipper du till lagom långa pinnar av grillpinnar. Ta fram det strössel du vill använda att dekorera med. Gör små hål i en papperstallrik och placera tallriken på en bunke. Där kan du sedan trycka i klubbskaften när chokladen på bollen ska stelna.
5. Smält 100-200 gram mörk eller vit choklad i mikron eller i vattenbad. Gör lite i taget, så att du inte smälter mer än du faktiskt behöver. Ta fram bollarna ur kylen och doppa en pinne i taget i lite smält choklad innan du sticker in den i bollen, så fäster den lite bättre. Doppa sedan bollen i chokladen. Var beredd på at chokladen kan rinna och bollen kan vilja åka av pinnen! Det kan vara lite "styrigt" första gången. Häll på strössel direkt. Stick ner pinnen i ett av hålen i papperstallriken och lämna den där för att stelna. Nu är de klara!
6. Förvara dina cake pops svalt tills de ska ätas.
I väntan på att chokladen ska stelna.
-
OMG! De här kaloribomberna överträffade mina förväntningar! Sååå goda! Superenkla att göra och få ingredienser. Det som möjligtvis var lite krångligt var själva chokladdoppandet och strösslandet (bra verb!), men med lite tålamod går allt bra.

För kokosälskaren!

Inlägget hamnade längre ner i listan. Sök efter Kokosrutor med sylt!

Smältande ögonblick

Ca 25 st
300 gram smör
3 dl råsocker (eller det socker du har hemma)
1 ägg, lätt uppvispat
1 vaniljstång
3 1/4 dl grahamsmjöl
knappt 2 tsk bakpulver
1 1/2 dl havregryn
extra havregryn att rulla kakorna i
-
Gör så här:
1. Arbeta smör och socker poröst. Rör ner det lättvispade ägget.
2. Dela vaniljstången och skrapa försiktigt ut fröna. Blanda ner fröna i äggsmeten tillsammans med mjöl, havregryn och bakpulver.
3. Forma degen till valnötsstora bollar och rulla dem i havregryn. Lägg bollarna glest på bakplåtspapper på plåt. Platta eventuellt till dem en aning.
4. Grädda kakorna i 180 grader (ca 160 grader om du har varmluftsugn) i ca 15-20 minuter. Tag ut och låt svalna.
När jag hittade beskrivningar av de här kakorna på nätet, handlade det om kakor som verkligen "smälte i munnen" och var sååå underbart goda. Jaså? Jag skulle snarare kalla dem tråkiga. Eftersom receptet lär härstamma från England, googlade jag på Melting Moments för att se vad jag hittade. Ja inte vad det samma kaka i alla fall. Melting Moments var något helt annat. Skumt. Nåväl. Baka dem om du vill och gör dig en egen uppfattning. Jag funderar på att lägga ihop mina två och två med chokladkräm emellan. Då får de nog den lilla extra piff de så väl behöver!
-
Receptet kommer ur "Rosendals Trädgårdscafé", bokförlaget Prisma.

Leverans från Cake Craft Shop!

Lila kolapapper, ätbara gröna glittergranar och hundbensströssel direkt från England!
Sjukt bra saker att ha när man bakar!

Kanelcupcakes

Den 4:e oktober är det kanelbullens dag!
-

15 stora eller 30 små (eller något där emellan)
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gram smält smör
1-3 msk malen kanel (smaka dig fram)
minimarshmallows efter smak och tycke
-
Blanda allting och klicka ut i formar, helst aluminium. Fyll upp drygt hälften av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Tag ut och låt svalna.
-
Topping:
200 gram Philadelphiaost
125 gram rumsvarmt smör
7-8 dl florsocker
1/2-1 dl malen kanel (smaka dig fram)
Vispa ihop alla ingredienser. Låt eventuellt stå kallt en stund, om toppingen verkar varm och lös. Spritsa rikligt med topping på muffinskakorna. Pudra över malen kanel och avsluta med pärlsocker eller liknande, för att cupcaken ska påminna lite om en bulle.
-
Den 4 oktober är det kanelbullens dag. Utmana bullarna och gör cupcakes istället!



Badbombsmuffins

Det finns många härliga varianter av badbomber att köpa i olika butiker, men kanske saknar du badbomben med just din favoritdoft? Här kommer recept på egna badbomber! Den här satsen räcker till 8-10 små muffins eller 2-3 stora. För stora satser köper du bikarbonat och citronsyra direkt av en grossist. För mindre satser hittar du ingredienserna bland kryddhyllorna i mataffären. Badolja (jag använde Natusans badolja för barn) och doftolja (jag använde en med melondoft avsedd för doftkrus) finner du på avdelningen för hygienartiklar. Torkade blommor (jag använde rosenblad), som enbart fyller en estetisk funktion, köpte jag på Mat Öppet/Orion Livs här i Norrköping. De ingick i butikens tesortiment.
-
-
1 dl bikarbonat
ca 2 msk citronsyra
1/2 dl badolja
några droppar doftolja/parfym
ev. karamellfärg (prova dig fram till en fin färg)
ev. några matskedar torkade blommor
-
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma degen till bollar. Om bollarna är torra och svåra att forma kan du prova att ha i aningen mer olja. Placera bollarna i muffinsformar. Om formarna känns tunna kan det vara bra att ta dubbla formar, eftersom badbomberna sväller lite när de torkar. Låt badbomberna torka - det tar minst 24 timmar. Sedan är det bara att tappa upp ett bad, lägga i en badbomb, hoppa i och njuta. Eller så slår du in badbomber i cellofan och ger bort dem som present!

Kladdig chokladkaka med pistagenötter

2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 krm salt
150 gram pistagenötter
125 gram smör
2 ägg
2 msk snabbkaffepulver
1/2 dl mixade pistagenötter till att bröa formen med
-
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Blanda socker, vetemjöl, kakao, salt och nötter i en skål.
2. Smörj en form med löstagbar kant om ca 24 cm och "bröa" den med pistagekross.
3. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffepulvret. Vispa ej!
4. Vänd snabbt ned smörsmeten i bunken med mjölblandningen och rör försiktigt.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 14-17 minuter. Kakan är klar när smeten precis har "stannat".
6. Tag ut kakan och kyl sedan ner den i frysen i ca 20 minuter - då bli den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Perfekt kladdig och underbart god tillsammans med grädde!
Om man föredrar andra nötter än pistage är det bara att prova sig fram.
Om man bor i Norrköping kan man köpa finfina pistagenötter på Mat Öppet/Orion Livs inne i city.
-
-


Receptet är taget från www.recept.nu.

RSS 2.0