Laktosfria cupcakes

100 gr laktosfritt smör
100 gram mjölkfri choklad (t.ex. Plamil Organics)
1 dl laktosfri mjölk
2 st ägg
1½ dl socker
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

Gör så här:
1. Smält smöret. Blanda i chokladen så att den smälter. Tillsätt mjölken.
2. Vispa ägg och socker.
3. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten växelvis med smöret.
4. Fyll muffinsformar som står i en muffinsplåt till ca 3/4 med smet.
5. Grädda i 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn) i ca 10-12 min. Låt svalna.
Mjölkfri frosting
3 dl laktosfri grädde
250 gram ”Sour Supreme” från Tofutti (ersätter marscarpone eller färskost)
ca 1 dl florsocker
Vispa grädden i en skål. Rör ihop Sour Supreme och florsocker till en jämn smet i en annan skål.
Blanda grädden och Sour Supreme-röran. Om frostingen känns lös, vispa lite extra med elvisp tills den känns lagom fast.
Spritsa eller bred frostingen över muffinsen och dekorera om du vill.
Snart är det dags för studentutspring igen. Det är alltid lite sorgligt att ta farväl av eleverna, så i dag passade jag på att bjuda en grupp avgångselever på fika för att få umgås med dem en sista gång. För att alla skulle kunna smaka fick jag utesluta laktos och nötter. De små vimplarna köpte jag på butiken TGR och de fina muffinsformarna kommer från Panduro.


Gigantisk chokladboll!



Projektarbeten om kakbak!






Baked breakfastbar

2 msk havregryn
2 msk valfritt mjöl
¼ tsk bakpulver
1-2 krm vaniljpulver/1-2 tsk vaniljsocker
1 msk mosad banan (kan bytas ut mot 1 msk kvarg men öka då på sötman)
2 msk kvarg
1-2 tsk sötning
Fyllning:
½ banan
1 msk jordnötssmör
½ msk kakao
Blanda havregryn, bakpulver, mjöl, sötning och vaniljpulver tillsammans. Häll ner mosad banan och kvarg, blanda tills du får en kletig smet. Smöra/olja en liten bakform. Dela upp smeten i två och smeta ut den ena i bakformen men gör den inte för tunt. Mosa bananen till fyllningen och blanda med jordnötssmöret och kakaon till en chokladsås. Fördela chokladsåsen jämnt över lagret i formen och fördela sedan resterande havregrynsmet över fyllningen och forma så att det täcker. Grädda ca 10-15 minuter på 200 grader (175 grader i varmluftsugn). Låt baren svalna lite innan den äts.

Min dotter Maja gjorde "Baked breakfastbar" till frukost idag och hela huset doftade ljuvligt! Hon valde att göra dubbelsats, vilket blev två "kakor". Till det gjorde hon dessutom en hallonsmoothie av sojamjölk, frysta hallon, banan och chiafrön. Själv drack jag kaffe och åt två kokta ägg...
Receptet kommer från: http://workformydreambody.devote.se
Kolapaj med saltade nötter och kardemummagrädde

Pajbotten
120 g smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
lite salt
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret.
Blanda ner alla torra ingredienser.
Tryck ut smeten i en pajform.
Grädda i ca 10 minuter, den ska få lite färg ut mot kanterna.
Kolasås
2 dl 15% matlagningsgrädde
1 1/3 dl ljus sirap
1/3 dl råsocker
2/3 tsk vaniljsocker
Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig och få sin vackra mörkare färg och ljuvliga doft!
När botten svalnat fyll med blandade salta nötter och valnötter och toppa med kolasåsen.

Kardemummagrädde
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 krm kardemummakärnor
1 msk råsocker
Börja med att mortla kardemummakärnorna.
Blanda ner allt i grädden och vispa till önskad konsistens.
Nötter, salt och sötma i en och samma efterrätt - det kan inte bli fel! Att pajbotten dessutom var gjord av en havregrynsbas och grädden smaksatt med kardemumma gjorde inte saken sämre. Kolan lät jag nå drygt 110 grader innan jag hällde den i pajskalet. Min vana trogen kollade jag inte först att jag hade alla ingredienser hemma, så sirapen var till hälften ljus och till hälften mörk. Sedan råkade jag hälla kolan i pajskalet före nötterna, men det blev ju ganska fint. Några salta nötter hade jag inte heller hemma, så jag strödde rejält med flingsalt på kolan innan jag hällde på nötterna. Men som man säger i sagorna: slutet gott, allting gott!
Receptet är kopierat från http://funanddelicious.blogg.se


Prag





