Christmas Cookies
slide show

Chokladganachetarte med mascarponegrädde

 

 

8 bitar (fast jag anser att den räcker till dubbelt så många)

50 gram kallt smör

4 dl vetemjöl

½ dl florsocker

1 ägg

1/2 msk kallt vatten

drygt 4 msk kakao

Fyllning

300 gram mörk choklad av fin kvalitet

2 ½ dl vispgrädde

Grädde

2 msk mascarponeost

2 tsk florsocker

3 dl vispgrädde

Till servering

2 dl valnötter, grovt hackade (och rostade)

½ dl honung eller sirap

1 dl hallon (eller andra bär)

2 msk färska myntablad

 

Den tunna mördegen ska inte gräddas. Se till att tarten är riktigt kall när den ska skäras upp och serveras. Man kan även använda en rund form och sedan skära upp tarten i tårtbitar.

 

1. Mördegen: Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg, vatten och kakaopulver. Arbeta samman tills degen precis går ihop utan att knåda. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca en timme.

2. Hacka chokladen grovt och lägg den med grädden i en kastrull och sjud tills allt smält samman. Låt stå i ca 10 minuter tills smeten tjocknat något.

3. Smöra en form med löstagbar botten med måtten 34x10 cm.

4. Ta ut mördegen och kavla ut mellan två lager bakplåtspapper till en ca 2 mm tjock deg. Täck formen med mördegen.

5. Häll över chokladfyllningen och skaka lite fram och tillbaka några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt kallna i kylen i ca 1-2 timmar.

6. Blanda under tiden mascarpone och florsocker väl med grädden. Ställ kallt.

7. Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin färg. Ta ut och ringla över honung/sirap medan de är varma. Vänd runt och låt dem svalna utlagda med mellanrum på plåten så att de inte klibbar fast i varandra.

8. Ta ut ganachekakan från kylen och skär den i portionsbitar. Servera med mascarponegrädde, honungsrostade valnötter, färska hallon och mynta.

 

Ibland låter recept så enkla, men processen blir så...konstig. Det börjar redan med mördegen - bara att "nypa ihop" hej hopp! Ja - eller hur? Hur jag än bär mig åt blir den som en hård gummiboll. Ner i matberedaren mot alla konstens regler. Efter att den pulveriserats - i med ytterligare kallt vatten så att degen återigen kan formas till en boll, som slutligen kan hanteras på rätt sätt. Hade Leila eller Nigella erkänt en sådan här fadäs??? Över till ganachen. Grädde och choklad smälter finfint i kastrullen! Hurra! Men vänta lite nu? Ska chokladsmeten sjuda i 10 minuter också? Okej. Tralalala. Oh no! Nu har ju fettet separerats ur chokladen! In på amerikansk krissida på nätet. I med lite mer grädde och blanda allt igen står det. Äsch - det blev just inte bättre. Jag häller av fettet i slasken. I med ganachen i tartskalet. Maken skickas att köpa färska hallon och mynta. Kommer hem med blåbär och halvvissen mynta (inte hans fel - butikerna är ju tömda på sådana ingredienser inför nyårshelgen). Nåväl - ut med tarten ur kylen före servering. Men se där! Det fett jag inte lyckades hälla bort ligger i ljusa klumpar ovanpå ganachen. What to do... Jag pudrar hela tarten med kakao! Så där ja. Grädden vispas med mascarponeost och florsocker, fast jag läser fel och överdoserar naturligtvis florsockret... Skitsamma. Tarten lossnar lätt ur formen (som jag glömde att smörja med smör) och dekorationen blir riktigt fin. Slutet gott, allting gott! En dessert med finess och "vuxen" lite lyxig touch. Fast har inte mördegsbotten en lite gummiliknande konsistens...? :)

Receptet är kopierat från tasteline.com

 

 


Pepparkakspaj med apelsinkräm

 
 
Har du ont om tid och ork, men har lovat att bjuda på fika? Prova den här enkla pajen!
 

250 gram pepparkaksdeg

2 dl vispgrädde

1 dl Kesella gourmet

2 msk socker

1/2 apelsin (riv skalet och spara det och pressa ur saften)

(1 msk citruslikör om du vill!)

 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och 3 cm upp på kanterna. Grädda pajbotten i 6-8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Låt den svalna och lossa den sedan runt kanterna.

Vispa grädden hårt. Rör ner Kesella, socker, både den rivna och den urpressade apelsinen samt likören (fast jag valde att inte ha i likör). Häll krämen i pajskalet och garnera t.ex. med en bit apelsin och pepparkakgubbsströssel! Fast det går förstås lika bra med bara apelsin eller kanske physalis.

 

Receptet kommer från tasteline.se


God jul!

 
 
 
 
 
 
 
Pepparkaksdeg (räcker till fler hus än de på bilden):
250 gram margarin eller smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl (plus lite till utbakningen)

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn. 
Ta fram degen 1-2 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till ca 3 mm tjocka plattor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och skär ut delarna efter husritningen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt delarna kallna på plåten. Jämna till sidorna på pepparkaksdelarna med hjälp av ett litet rivjärn innan du monterar dem med hjälp av smält strösocker.

 
Kristyr (ca 2 dl) - på bilden har 4 satser använts:
2 dl siktat florsocker
1/2 äggvita
2-3 droppar ättikssprit
Rör ihop ingredienserna till kristyren väl. Doppa en sked i skålen - när
kristyren stannar på skeden är det rätt konsistens.
 
Rceptet kommer från "Aftonbladet Söndag" 2-3 dec 2012
 

Vaniljkola Fleur de Sel

 
ca 50 st
 
200 gram (2 dl) grädde
55 gram smör
1 vaniljstång, skårad och urskrapad
5 gram havssalt (1 tsk)
275 gram strösocker (2 3/4 dl)
70 gram glykossirap (1/2 dl)
50 gram vatten (1/2 dl)
 
Bakplåtspapper eller folie att slå in kolorna i.
 
Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en kvadratisk form, ca 20X20 cm. Koka upp grädde, smör, vaniljstång, vaniljfrön och havssalt. Sänk värmen och håll grädden varm. Koka på medelvärme upp socker, glykossirap och vatten till en karamell. OBS! Rör inte i sockerblandningen, utan rotera istället kastrullen, så att inga sockerkristaller bildas. Koka tills massan är bärnstensfärgad och visar 165 grader på en termometer. Ta upp vaniljstången från gräddkoket och häll grädden över karamellen. Det kommer att bubbla ordentligt, så häll försiktigt och rör samtidigt med en träslev. Koka upp massan till 120 grader. Häll den sedan i den förberedda formen och strö lite havssalt på toppen. Låt stelna i rumstemperatur. Använd en inoljad skarp kniv eller ett pizzahjul och skär karamellen i 2X4 cm stora kolabitar (eller önskad storlek). Slå in kolorna i de förberedda pappers- eller foliebitarna.
 
Sött och salt i uuunderbar förening!
 
Receptet kommer från "Baka" nr 6/2012
 

Brända mandlar

~

100 gram skållad sötmandel

1 1/2 dl florsocker

1/2 dl vatten

1 krm malen kardemumma (eller mer om du vill)

1 krm malen kanel (eller mer om du vill)

~

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Bred ut mandlarna i en ugnsfast form. Rosta mandlarna i ugnen i ca 15 minuter (rör om efter halva tiden).

2. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme tills sockret kristalliserar sig (efter ca 15 minuter). Du ser när det börjar "tjockna". Ta bort kastrullen från plattan. Om du inte vill ha mandlarna riktigt brända, kan du ta av dem här och hälla ut dem på ett bakplåtspapper som du strött lite florsocker på. Separera mandlarna med hjälp av två gafflar. Om du vill göra riktiga brända mandlar fortsätter du istället så här:

3. Nu när du har tagit bort kastrullen från plattan, höjer du värmen till max. Ställ tillbaka kastrullen på den heta plattan. Låt sockret smälta och bli brunt under omrörning. När det börjar "knäppa" i sockret tar du bort kastrullen från plattan, men fortsätter att röra tills allt socker har löst upp sig. Bred ut mandlarna på ett bakplåtspapper (utan något florsocker eller annat på) och separera dem från varandra med hjälp av två gafflar.

~

Det går naturligtvis bra att hälla bort hälften av mandlarna innan man höjer värmen på plattan, så att halva satsen blir "sockrig" och andra halvan "bränd". Det går också att krydda mandlarna lite extra efter att man har hällt ut dem på bakplåtspappret, så att de får ett smakrikt puder på sig. Använd kardemumma, kanel eller kanske något mer vågat som lite salt eller någon slags finmald peppar!

~

~

 

 


Dubbelkola

 
 
Det här receptet publicerade jag för ett år sedan, men för att försäkra mig om att alla provar den publicerar jag den igen!
 
~
Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättikssprit (12%)
50 gram smör
Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram vit choklad
1/2 tsk ättikssprit (12%)
50 gram smör
~
Gör så här:
1. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på hög värme i ca 10 minuter tills smeten har nått 120-125 grader. Använd termometer! Dra kastrullen från värmen och rör i ättikssprit och smör. Häll kolasmeten på ett lätt oljat bakplåtspapper på en plåt. Låt svalna.
2. Vit chokladkola: Hacka chokladen och lägg den åt sidan. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på hög värme i ca 10 minuter tills smeten har nått 120-125 grader. Använd termometer! Dra kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen, ättikssprit och smör. Häll chokladsmeten på den stelnade mörka chokladkolan på plåten.
3. När allt har svalnat skär du kolan i bitar som du lindar in i folie.
~
Det här är det enda julgodis du behöver! Det finns ingen godare kola. Dekorera den gärna med strössel, t.ex. små ätbara glitterstjärnor. Häll strösslet på bakplåtspappret innan du häller upp den mörka kolan eller strö det på den vita omedelbart efter att du har hällt upp den.

Favorit i repris - Saffransskorpor!

 

100 g smör

1 gram saffran

50 g grovhackad mandel

1 1/2 dl socker

2 ägg

5-6 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

Smält smör och rör sen i saffran, hackad mandel och låt svalna lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smörblandningen försiktigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt blandningen lite i taget och arbeta ihop till deg.

Rulla degen till två eller tre längder. Lägg på bakplåtspapper och platta till lite. Grädda ca 20 min.

Ta ut plåten och skär genast längderna i smala sneda bitar. Rosta bitarna med snittytan uppåt i 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 10 minuter, men vänd och rosta andra snittytan efter halva tiden. Stäng av ugnen, låt rosta ytterligare med ugnsluckan på glänt.

~

Receptet kommer från http://ohmansmatovin.wordpress.com

 

Julbasar på Rudolf Steiner-skolan

 
Idag besökte jag och min Maja den årliga julbasaren på Rudolf Steiner-skolan här i närheten.
Det är underbart att botanisera bland lokalt producerat hantverk!
 
 
I bageriet doftade det underbart av saffransbröd och pepparkakor! 
 
 
Tyvärr hade vi redan handlat upp alla pengar när vi nådde fiket... :)
 

RSS 2.0