Chokladganachetarte med mascarponegrädde

8 bitar (fast jag anser att den räcker till dubbelt så många)
50 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
drygt 4 msk kakao
Fyllning
300 gram mörk choklad av fin kvalitet
2 ½ dl vispgrädde
Grädde
2 msk mascarponeost
2 tsk florsocker
3 dl vispgrädde
Till servering
2 dl valnötter, grovt hackade (och rostade)
½ dl honung eller sirap
1 dl hallon (eller andra bär)
2 msk färska myntablad
Den tunna mördegen ska inte gräddas. Se till att tarten är riktigt kall när den ska skäras upp och serveras. Man kan även använda en rund form och sedan skära upp tarten i tårtbitar.
1. Mördegen: Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg, vatten och kakaopulver. Arbeta samman tills degen precis går ihop utan att knåda. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca en timme.
2. Hacka chokladen grovt och lägg den med grädden i en kastrull och sjud tills allt smält samman. Låt stå i ca 10 minuter tills smeten tjocknat något.
3. Smöra en form med löstagbar botten med måtten 34x10 cm.
4. Ta ut mördegen och kavla ut mellan två lager bakplåtspapper till en ca 2 mm tjock deg. Täck formen med mördegen.
5. Häll över chokladfyllningen och skaka lite fram och tillbaka några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt kallna i kylen i ca 1-2 timmar.
6. Blanda under tiden mascarpone och florsocker väl med grädden. Ställ kallt.
7. Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin färg. Ta ut och ringla över honung/sirap medan de är varma. Vänd runt och låt dem svalna utlagda med mellanrum på plåten så att de inte klibbar fast i varandra.
8. Ta ut ganachekakan från kylen och skär den i portionsbitar. Servera med mascarponegrädde, honungsrostade valnötter, färska hallon och mynta.
Ibland låter recept så enkla, men processen blir så...konstig. Det börjar redan med mördegen - bara att "nypa ihop" hej hopp! Ja - eller hur? Hur jag än bär mig åt blir den som en hård gummiboll. Ner i matberedaren mot alla konstens regler. Efter att den pulveriserats - i med ytterligare kallt vatten så att degen återigen kan formas till en boll, som slutligen kan hanteras på rätt sätt. Hade Leila eller Nigella erkänt en sådan här fadäs??? Över till ganachen. Grädde och choklad smälter finfint i kastrullen! Hurra! Men vänta lite nu? Ska chokladsmeten sjuda i 10 minuter också? Okej. Tralalala. Oh no! Nu har ju fettet separerats ur chokladen! In på amerikansk krissida på nätet. I med lite mer grädde och blanda allt igen står det. Äsch - det blev just inte bättre. Jag häller av fettet i slasken. I med ganachen i tartskalet. Maken skickas att köpa färska hallon och mynta. Kommer hem med blåbär och halvvissen mynta (inte hans fel - butikerna är ju tömda på sådana ingredienser inför nyårshelgen). Nåväl - ut med tarten ur kylen före servering. Men se där! Det fett jag inte lyckades hälla bort ligger i ljusa klumpar ovanpå ganachen. What to do... Jag pudrar hela tarten med kakao! Så där ja. Grädden vispas med mascarponeost och florsocker, fast jag läser fel och överdoserar naturligtvis florsockret... Skitsamma. Tarten lossnar lätt ur formen (som jag glömde att smörja med smör) och dekorationen blir riktigt fin. Slutet gott, allting gott! En dessert med finess och "vuxen" lite lyxig touch. Fast har inte mördegsbotten en lite gummiliknande konsistens...? :)
Receptet är kopierat från tasteline.com

Pepparkakspaj med apelsinkräm

250 gram pepparkaksdeg
2 dl vispgrädde
1 dl Kesella gourmet
2 msk socker
1/2 apelsin (riv skalet och spara det och pressa ur saften)
(1 msk citruslikör om du vill!)
Smörj en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och 3 cm upp på kanterna. Grädda pajbotten i 6-8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Låt den svalna och lossa den sedan runt kanterna.
Vispa grädden hårt. Rör ner Kesella, socker, både den rivna och den urpressade apelsinen samt likören (fast jag valde att inte ha i likör). Häll krämen i pajskalet och garnera t.ex. med en bit apelsin och pepparkakgubbsströssel! Fast det går förstås lika bra med bara apelsin eller kanske physalis.
Receptet kommer från tasteline.se
God jul!



Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn.
Ta fram degen 1-2 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till ca 3 mm tjocka plattor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och skär ut delarna efter husritningen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt delarna kallna på plåten. Jämna till sidorna på pepparkaksdelarna med hjälp av ett litet rivjärn innan du monterar dem med hjälp av smält strösocker.

Vaniljkola Fleur de Sel


Brända mandlar
~
100 gram skållad sötmandel
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl vatten
1 krm malen kardemumma (eller mer om du vill)
1 krm malen kanel (eller mer om du vill)
~
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Bred ut mandlarna i en ugnsfast form. Rosta mandlarna i ugnen i ca 15 minuter (rör om efter halva tiden).
2. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme tills sockret kristalliserar sig (efter ca 15 minuter). Du ser när det börjar "tjockna". Ta bort kastrullen från plattan. Om du inte vill ha mandlarna riktigt brända, kan du ta av dem här och hälla ut dem på ett bakplåtspapper som du strött lite florsocker på. Separera mandlarna med hjälp av två gafflar. Om du vill göra riktiga brända mandlar fortsätter du istället så här:
3. Nu när du har tagit bort kastrullen från plattan, höjer du värmen till max. Ställ tillbaka kastrullen på den heta plattan. Låt sockret smälta och bli brunt under omrörning. När det börjar "knäppa" i sockret tar du bort kastrullen från plattan, men fortsätter att röra tills allt socker har löst upp sig. Bred ut mandlarna på ett bakplåtspapper (utan något florsocker eller annat på) och separera dem från varandra med hjälp av två gafflar.
~
Det går naturligtvis bra att hälla bort hälften av mandlarna innan man höjer värmen på plattan, så att halva satsen blir "sockrig" och andra halvan "bränd". Det går också att krydda mandlarna lite extra efter att man har hällt ut dem på bakplåtspappret, så att de får ett smakrikt puder på sig. Använd kardemumma, kanel eller kanske något mer vågat som lite salt eller någon slags finmald peppar!
~
~

Dubbelkola

Favorit i repris - Saffransskorpor!
100 g smör
1 gram saffran
50 g grovhackad mandel
1 1/2 dl socker
2 ägg
5-6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
Smält smör och rör sen i saffran, hackad mandel och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smörblandningen försiktigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt blandningen lite i taget och arbeta ihop till deg.
Rulla degen till två eller tre längder. Lägg på bakplåtspapper och platta till lite. Grädda ca 20 min.
Ta ut plåten och skär genast längderna i smala sneda bitar. Rosta bitarna med snittytan uppåt i 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 10 minuter, men vänd och rosta andra snittytan efter halva tiden. Stäng av ugnen, låt rosta ytterligare med ugnsluckan på glänt.
~
Receptet kommer från http://ohmansmatovin.wordpress.com

Julbasar på Rudolf Steiner-skolan



