Jitterbuggare med jordgubbssmak


Smaksätt din kladdkaka!

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
2. Smält smöret. Hacka chokladen och blanda i den i smöret så att den smälter.
3. Vispa samman äggen och sockret.
4. Blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
5. Rör ner det smälta "chokladsmöret" i smeten.
6. Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad sockerkaksform med löstagbar botten.
7. Grädda kakan långt ner i ugnen i 20-30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Personligen föredrar jag 20 minuter, för då är den riktigt "smetig" i mitten.
8. Tag ut och låt svalna. Servera den med vispad grädde.

Kardemummakakor med choklad


Chokladpecanpaj

Söt chokladmördegsbotten:
4 dl vetemjöl
3 msk florsocker
1 msk kakao
150 gram smör, kylskåpskallt och tärnat
2 äggulor
1-3 msk kallt vatten
Sikta mjöl, florsocker och kakao i en skål.
Blanda i smöret med fingrarna tills degen består av smulor.
Arbeta in äggulor och vatten, tills det blir en deg.
Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 15 minuter.
Kavla ut degen på mjölad yta tills den är cirka ½ cm tjock.
Tryck ut degen i önskad pajform. Ställ i kyl i ytterligare 15 minuter.
(Lägg bakplåtspapper på pajdegen och fyll med torra gula ärtor eller bönor, för att degen inte ska ”hasa ner” från kanterna. Det här steget kan uteslutas.)
Grädda pajskalet i ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i totalt ca 15-25 minuter.
(Om du hällt ärtor i skalet: efter 15 minuter tar du bort ärtorna och pappret och gräddar skalet 5-10 minuter till.)
Chokladsmet:
200 gram strösocker
3 msk kakao
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
50 gram smör som du smälter
Vispa socker, ägg, kakao, vaniljsocker, grädde och smör till en slät smet.
Fyllning:
100 gram pecannötter, grovhackade
Börja med att göra klart pajskalet. Lägg de hackade pecannötterna i pajskalet och häll på chokladsmeten. Grädda pajen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 40-45 minuter eller tills pajen känns fast. Ta ut och låt svalna i formen, ståendes på galler.
Servera med vispad grädde eller glass.
En galet god paj för alla oss som älskar choklad och nötter! Den tar lite tid att göra, men receptet är enkelt att följa.
Receptet kommer från boken ”Choklad – förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk” av Johan Åkerberg, Tukan Förlag 2010.
