Vaniljmaränger
20-30 st (beroende på storlek förstås)
3 äggvitor
1 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl florsocker
Sätt ugnen på 100 grader (80 grader om du har varmluftsugn). Knäck äggen och dela upp dem i gulor och vitor. Lägg vitorna i en stor skål och tillsätt hälften av strösockret och allt vaniljpulver. Vispa äggvitorna och sockret en stund. Tillsätt sedan resten av strösockret och vispa på hög hastighet till ett stadigt skum - skålen ska kunna vändas upp och ner utan att smeten rinner ur. Sikta därefter ner florsockret i smeten och vänd runt försiktigt (vispa inte!). Klicka ut smeten till maränger på bakplåtspapper. Eftersom de inte innehåller bakpulver blir de inte större än du gör dem, så att säga. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Om du vill att de ska blir riktigt sega så stäng av ugnen efter en timme, men låt marängerna stå kvar i ytterligare någon timme.
~
Det här var ett enkelt och väl fungerande marängrecept. Använd din fantasi och säsongsanpassa marängerna med hjälp av karamellfärg och sprits! Om du inte ska äta marängerna direkt - tänk på att förvara dem i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.
~
Receptet kommer ur tidningen Baka, nr 5 2011.

Halloweendekorationer...
... kan till exempel se ut så här...
Mördegskakor med svart kristyr och röda sockerögon.
...eller så här!


Fönsterkakor...
...med Halloweentema!
30-40 stycken (beroende på hur stora kakmått du använder)
125 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 dl fast sylt
Gör så här:
1. Rör smör och socker med elvisp.
2. Rör ner ägg, vaniljsocker och mjöl och blanda samman allting. Plasta in och låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.
3. Kavla ut degen tunt (2-3 mm) direkt på ett bakplåtspapper på en plåt. Stansa ut kakor med hjälp av kakmått. På hälften av kakorna stansar du ut mitten med hjälp av ett lite mindre kakmått. På så vis har du till hälften "hela" kakor och till hälften lika stora kakor fast med "hål" i.
4. Grädda samtliga kakor på 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i 10-15 minuter beroende på storlek. Var vaksam - kakorna ska inte få färg! Tag ut plåten och låt kakorna svalna helt.
5. Bred sylt på alla "hela" kakor och placera sedan genast en "hålad" kaka på sylten. Nu har du skapat en fönsterkaka!
De här kakorna går naturligtvis att baka i vilken form som helst. Till jul kanske det passar bättre med stjärnor än spöken och till alla hjärtans dag passar förstås hjärtan bra. Variera gärna smaken på sylten. Du kan även experimentera med marmelad eller kristyr i olika färger. Till jul ska jag se till att mina fönsterkakor glittrar!
Halloweentårtor av Hannorna
Se här vilka fina tårtor Hanna M och Hanna B i basgrupp 2:3 på Kunskapsgymnasiet här i Norrköping bjöd på idag! Eftersom jag var sjuk och inte kunde beskåda mästerverken på plats messade min kollega Mårten över bilder till mig. Om jag kommer ihåg ska jag be Hannorna om recepten efter höstlovet.
Halloweenmuffins i miniformat

Ca 30 små
Muffins:
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gram smält smör
30-60 minimarshmallows
Smörkräm:
225 gram rumsvarmt smör
6 dl florsocker
1 msk grädde eller mjölk
-
Blanda alla muffinsingredienser och klicka ut smeten i små muffinsformar. Om du har en muffinsplåt för minimuffins (24/plåt) är det en bra idé att ställa formarna i den. Fyll upp drygt hälften av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Tag ut plåten. Lägg genast 1-2 minimarshmallows i håligheten i varje muffin. Låt svalna.
-
Smörkräm:
Rör ihop 225 gram rumsvarmt smör med 1 msk grädde eller mjölk. Sikta sedan ner 6 dl florsocker - lite i taget - och vispa tills du har en jämn smet. Dela gärna upp smeten i några olika skålar och färgsätt den med olika karamellfärger. Blå, röd, gul och grön brukar finnas att köpa i de flesta mataffärer. Orange och svart m.m. säljs bland annat på Panduro. Använd en sprits för varje toppingfärg och spritsa ut toppingen på muffinsarna. Dekorera med strössel i form av fladdermöss, pumpor, ben eller liknande.
~
Det är verkligen barnsligt kul att göra cupcakes! De gör sig nästan allra bäst så här i miniformat, eftersom de är så söta att man nästan blir illamående efter en stund... Men i lagom mängd är de suveräna!
"Rå hit med kakan!"
Hejsan hoppsan! Eftersom mamma är sjuk tänkte jag vara en riktig mönsterdotter och blogga lite åt henne - så här kommer en liten animering på Elsa som äter en kaka. (Eller cupcake? Hmm…)
Mmm, yummy yummy!
Halloweenfika på Kunskapsgymnasiet


Monsterbollar

Halloween närmar sig...

Choklad- och kokoskakor
50 bitar
4 ägg
5 dl strösocker
225 gram smör
5 dl vetemjöl
8 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
Kokostäcke:
75 gram smör
1 1/2 dl grädde
3 1/2 dl ljus sirap
7 1/2 dl riven kokos (=ca 300 gram)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) och klä en långpanna med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna något.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten. Blanda även ner det smälta smöret.
4. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
5. Blanda samman alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull. Låt smeten sjuda i fem minuter under omrörning.
6. Fördela kokossmeten jämnt över chokladkakan i långpannan och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar.
-
Ganska kladdiga chokladkakor med härligt kokostäcke! Smidigt att det blir så många på en gång också - en klar fördel med kakor som bakas i långpanna. Det står att det ska vara ljus sirap i receptet, men jag blandade ljus och mörk sirap, eftersom jag, min vana trogen, glömt att se efter att jag hade alla ingredienser hemma innan jag satte igång med baket. Kakorna blev i alla fall supergoda!
Receptet kommer från hittarecept.se
Karamelläppelpaj med kardemumma
1 stor paj eller 6 små
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 ägg
Fyllning:
3-5 äpplen (beroende på storlek)
50 gram smör
1 dl ljust muskovadosocker (eller strösocker)
1 burk (ca 400 gram) kondenserad mjölk
1/2 tsk stötta kardemummakärnor
2 ägg
Gör så här:
1. Kör vetemjölet, smöret och ägget i en matberedare så att en degboll bildas. Tryck ut degen i pajformen/pajformarna. Spara gärna en liten bit till dekoration. Ställ pajen/pajerna i kylen i 30 minuter. Förgrädda sedan pajeskalet/pajskalen i 8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
2. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen sjuda ihop något. Lägg ner äppelklyftorna och låt dem sjuda en stund. Lyft upp klyftorna (men låt sockerkaramellen vara kvar i kastrullen) och fördela dem i pajskalet/pajskalen.
3. Tillsätt den kondenserade mjölken och de stötta kardemummakärnorna i karamellröran och låt allt sjuda i 5 minuter under omrörning (det fastnar lätt i botten!).
4. Vispa äggen och blanda ner dem i karamellröran. Häll blandningen över äppelklyftorna. Om du sparat pajdeg till dekoration lägger du på dekorationen nu och penslar den lätt med lite vispat ägg. Grädda pajen/pajerna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Håll uppsikt så att det inte blir bränt! Låt svalna något. Servera med vispad grädde eller glass.
Jisses vilken mäktig paj! Den var supergod, men nästan too much. Jag tror att en enda paj skulle kunna räcka till hälften av gästerna på Nobelmiddagen i december. Det är förresten enkelt att baka med kondenserad mjölk. Prova om du inte redan har gjort det!
Recept från www.alltommat.se
Kladdiga chokladmuffins med kokos
ca 10 st
2 ägg
3 dl rörsocker (eller strösocker)
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)
1 krm salt
100 gram smör
10 bitar Center med kokos eller annan kokoschoklad
lite riven kokos
Gör så här:
1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Häll i smöret.
3. Blanda alla torra ingredienser och häll ner blandningen i äggsmeten.
4. Klicka upp i stadiga (eller dubbla) muffinsformar och grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Bäst brukar det fungera om du placerar ut dina muffinsformar i en muffinsplåt, som extra stöd.
5. Placera en bit kokoschoklad på varje muffin så fort du tagit ut dem ur ugnen och strö över lite riven kokos. Låt svalna.
-
Inte de snyggaste muffins jag har gjort, men busenkla och supergoda!
Ännu en helg med surdegsprojekt


Mäktiga A-kupor
ca 10 st
2 ägg
3 dl farin strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)
1 krm salt
100 gram smör
10 bitar mörk choklad med hallon
Topping:
200 gram Philadelphiaost
8 dl florsocker
75 gram färska hallon (plus 10 st till dekoration)
ev. strössel och rosa marsipan/sockerpasta
10 st muffinsformar av choklad (eller det du har hemma)
Gör så här:
1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Häll i smöret.
3. Blanda alla torra ingredienser och häll ner blandningen i äggsmeten.
4. Klicka upp i stadiga (eller dubbla) muffinsformar och grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Bäst brukar det fungera om du placerar ut dina muffinsformar i en muffinsplåt, som extra stöd.
5. Placera en bit choklad på varje muffin så fort du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna.
6. När muffinsarna är helt svala kan du försiktigt ta ur dem ur formarna, eventuellt jämna till kanterna och flytta över dem till chokladformar. Jag köpte färdiga chokladformar när jag var i Danmark i somras, men de går att göra själv. Se det här inlägget.
7. Blanda alla ingredienser till toppingen. Hallonen gör toppingen lite lös, därav den stora mängden florsocker. Någon karamellfärg behövs inte - hallonen ger en rosa ton ändå.
8. Häll toppingen i en spritsstrut och spritsa på muffinsarna. Strö eventuellt över lite strössel - jag valde rött ätbart glitter och ätbara glitterhjärtan. Avsluta med att placera ett hallon på toppen. För att uppmärksamma kampen mot bröstcancer kan du gärna skapa ett rosa band av marsipan eller sockerpasta som du placerar på kanten av din rosa cupcake, förlåt, A-kupa!
(Receptet är baserat på Kladdiga chokladmuffins på kokaihop.se)
Stöd kampen mot bröstcancer. Läs mer på Cancerfonden.
Jag är med i "Baka för bröstcancer"-utmaningen hos Linnéas Skafferi - var med du också!
Äppelrutor med kardemumma

100 gram rumsvarmt smör
3 dl rörsocker
3 dl mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Fyllning:
300 gram rumsvarmt smör
3 dl rörsocker
4 1/2 dl havregryn
3 msk nystött (eller 5 msk malen) kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluftsugn). Rör smör och socker vitt i en bunke. (Fast jag brukar mosa ihop det med händerna.)
2. Blanda ner mjölk, ägg och mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker.
3. Fördela degen jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30-40 cm.
4. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Dela eventuellt skivorna mitt itu på tvären. Blanda smör, socker, sirap och kanel i en kastrull och låt äppelskivorna puttra i röran på låg värme i 5-10 minuter. Låt svalna så att äppelskivorna går att hantera med händerna.

Höstfärger



Helgens surdegsprojekt

Cakepops




För kokosälskaren!

Smältande ögonblick


Leverans från Cake Craft Shop!

Kanelcupcakes


Badbombsmuffins

Kladdig chokladkaka med pistagenötter

