Daimkolakakor


Leilas franska marängtårta

- 7 äggvitor
- 5 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g mandelspån
- 3 dl vispgrädde
- 1 ask färska blåbär
- 1 ask färska hallon
- 1/2 ask jordgubbar
- 1 näve bigaråer
- Sätt ugnen på 150 grader (130 grader om du har varmluftsugn).
- Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
- Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
- Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
- Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
- Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
- Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt


Glad midsommar!





Finaste tårtspaden!


Blåbärsbiskvier

Botten:
250 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
Blåbärssmörkräm:
200 gram osaltat, rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor, rumsvarma
2 dl frysta och tinade blåbär, använd också saften som bildas när blåbären tinar.
Glasering:
300 g mörk choklad
- Riv mandelmassan och vispa ihop med äggvitorna och sockret.
- Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen tills de är ljusgula, ca 12 min. Låt kallna.
- Gör smörkrämen. Det är mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade och rörs ihop för hand. Även de tinade blåbären. Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen. Rör ihop blåbärssmöret till en jämn smet. Om det är svårt att få ihop smörkrämen, sätt skålen med smörkrämen 2-3 sek i mikron och rör igen.
- Fördela smörkrämen på den platta sidan/botten av biskvin i form av en liten topp. Låt stelna i kyl eller frys om det är bråttom.
- Smält chokladen i mikron och doppa biskvierna så att smörkrämen täcks av choklad. För att det ska bli snyggt bör smörkrämen vara riktigt kall, annars kan den smälta lite av chokladens värme och synas genom chokladen. Låt kallna. Före servering får biskvierna gärna ha stått framme ett tag så att smörkrämen mjuknat lite.

Ännu ett farväl



Franska maränger med hallonchoklad

2. Under tiden som chokladen sakta smälter så häller du äggvitor och socker i en värmetålig skål.
3. Skålen sätter du över en kastrull med sjudande vatten och vispar med en elvisp i 5-10 minuter.
4. Ta skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock. Marängen är färdigvispad när du kan vända skålen upp och ned utan att marängen åker ner.
5. Häll i chokladen och rör om med något enstaka tag så att smeten blir vackert strimmig, inte ljusbrun.
6. Klicka ut marängen i 12-14 stycken jämnstora klickar på plåt med bakplåtspapper.
7 Sätt in i ugnen på 125 grader (drygt 100 grader i varmluftsugn) tills de släpper från bakplåtspappret, cirka 1 timme!

Smaskiga chokladrutor

Om du bara ska baka en enda kaka till fikat - låt det bli den här!
40-50 st
200 gram smör
3 dl strösocker
2 st ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Till topping:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk blockchoklad
100 gram smör
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen, rör sedan ned socker och ägg, därefter de torra ingredienserna.
Bred ut smeten i en liten långpanna ca 20x35 cm. Jag smörade och bröade formen lite lätt innan jag hällde i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 min.
När kakan är gräddad är det dags att göra toppingen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka 10-15 min under omrörning till 118-120 grader.
Ta från värmen och rör ned smöret klickvis.
Nu är det lagom att vända kakan upp och ner på ett smör- eller bakplåtspapper. Bred toppingen över kakan och låt svalna en stund, ställ sedan in den i kylskåpet för att stelna ordentligt.
Skär sedan i små bitar på 3x3 cm.
Receptet är kopierat från systrarnasbakblogg.blogspot.se
Oj, oj, oj!!! Det här var definitivt bland det godaste jag har ätit i kakväg! Och då innehåller den bakpulver, som är min stora skräck i kakor. Själva chokladkakan är precis lagom tjock och chokladkolaglasyren är underbart tjock och smakar som en dröm. Måste provas!

Intensiva betygstider!

