Christmas Cookies
slide show

Knäckiga havrerutor

För 16-20 personer

250 gram smält smör

9 dl havregryn

4 msk mjöl

1 ½ tsk bakpulver

3 dl socker

½ dl sirap

1 kaka ljus blockchoklad

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke och häll i sirapen och det smälta smöret. Rör ihop till en smet.

2. Fyll i smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Det räcker om du brer ut den i mitten av långpannan, för den flyter ut av sig självt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

3. Hacka under tiden chokladen i bitar. Strö den över kakan direkt när du har tagit ut långpannan ur ugnen.  Dra med en gaffel, så att kakan täcks ordentligt av chokladen. Häll gärna på något fint strössel! Låt kakan svalna på långpannan innan du skär den i bitar.

 

 

Den här kakan innebär lite jobb för många kakor. Och det är tur att det blir många kakor på en sats, för de är goda som det godaste godis och går åt fort!


Chokladcookies


Ca 24 st (antalet väljer du själv)

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker (variera gärna med rörsocker)
2 dl havregryn (fiberhavregryn fungerar också)
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Och slutligen själva finessen:
1 dl hackade hasselnötter
150 g hackad vit choklad

”Finessen” kan dock bytas ut och varieras i det oändliga. Jag har använt alla möjliga sorters choklad. Olika nötter, till exempel jordnötter, fungerar också. Det går naturligtvis också att utesluta nötter helt. Finhackad fudgekola är riktigt gott att blanda i! Den kan du ofta hitta bland lösviktsgodiset i mataffären.

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och socker pösigt. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.

2. Blanda havregryn, mjöl, kakao, bakpulver och salt. Tillsätt det till smörblandningen och rör om.  Fast det går också att tillsätta ingredienserna en och en till smörblandningen. Det viktiga är att allt verkligen blir blandat och inte lägger sig i klumpar.

3. Tillsätt ”finessen”, alltså dina hackade chokladkakor, nötter, fudgekolor eller vad det nu må vara.

4. Forma bollar av smeten och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.  Dekorera gärna! Vad har du i strösselförrådet? Det mesta passar på de här kakorna. Själv brukar jag toppa dem med en liten non-stop eller smarties-karamell.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Var inte rädd för att experimentera! Blanda i småbitar av ditt favoritgodis, hacka i torkade bär, dekorera med ett överflöd av färgglatt strössel. Testa dig fram tills du är nöjd!




Grundreceptet taget ur tidningen ”Hembakat” 2/2010.

Mjölkchokladsnittar

Ca 14 st

175 gram rumsvarmt smör

½ dl strösocker

½ dl ljust muskovadosocker (öppnad påse förvaras i kylen)

3 msk sirap gjord på rörsocker (finns i de stora matbutikerna)

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

150 gram mjölkchoklad, hackad i stora bitar

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluft). Rör smör och alla socker pösigt. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna. Tillsätt sirapen och sedan alla övriga ingredienser på en gång.

2. Knåda degen med händerna och forma en lång rulle. Degen är ganska tjock och man måste krama den samtidigt som man formar rullen. Ge inte upp om den faller isär! Det är bara att börja om. Det behöver inte bli en fin rulle. Gör den ungefär lika lång som plåten och lägg den på ett bakplåtspapper.  Tryck ner degen något med fingrarna.

3. Grädda längden mitt i ugnen i 20-25 minuter. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker och den känns fast när man trycker lätt på den. Det är viktigt att inte övergrädda kakorna.

4.  Låt längden svalna i ca 5 minuter och skär den sedan i breda bitar, ca 3 cm, lite på diagonalen. Låt kakorna svalna på plåten.

 

Ett tips är att göra dubbelsats, för de här kakorna går åt väldigt snabbt! Kakorna liknar biscotti, men de smälter i munnen, vilket brukar vara en angenäm överraskning första gången man smakar dem.

Om du inte har så kallad mjölkchoklad hemma, så går det faktiskt bra att fuska med blockchoklad också. Jag brukar blanda mörk, ljus och vit choklad.

Se till att muskovadosockret förvaras i kylen när du har öppnat påsen, annars blir det stenhårt och väldigt svårt att använda.

 

Grundreceptet är taget ur tidningen ”Hembakat” 2/2010.

Hallongrottor

Minst 20 kakor

200 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

4 ½ dl vetemjöl

Ca 1 dl hallonsylt

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Blanda smör, strösocker och vaniljsocker. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.

2. Blanda mjöl och bakpulver och arbeta in det i smör- och sockerblandningen.

3. Forma bollar. Den här smeten är ursprungligen tänkt till 20 kakor, men jag brukar göra flera av en sats. För att ge kakorna en festligare känsla brukar jag forma små bollar som jag sedan lägger i små kak- eller muffinsformar. De formar jag använder säljs på Lagerhaus.

4. Gör en fördjupning i varje boll. Om du gör 20 kakor direkt på plåten kan du göra fördjupningen med tummen. Om du gör flera små bollar i formar, kan de passa bra att använda något litet köksredskap för att trycka fördjupningen i bollarna. Jag använder skaftet på en trägaffel jag har i köket. Genom att doppa skaftet i mjöl emellanåt, fungerar det utmärkt som ”fördjupningsverktyg”. Tryck till så att du får ett ”hål” i kakan, doppa skaftet i lite mjöl så att det inte blir kladdigt, tryck hål i nästa kaka osv.

5. Fyll fördjupningen med ca 1 tsk hallonsylt. Om du har tänkt använda köpt sylt, kan jag tipsa om squeeze-varianten, som finns på flaska. Den är väldigt smidig att använda till de här kakorma! Om du har en lyxigare hemgjord sylt, får du istället klicka i den i kakorna med sked.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter. Var noga med att inte grädda dem för länge. Hallongrottor ska vara ljusa och smälta i munnen.

 

Som dekoration på hallongrottor är små ätbara guld- och silverstjärnor oslagbara! De glittrar vackert i hallonsylten och höjer verkligen hallongrottans status på kakfatet.  Titta in i mitt strösselförråd här på bloggen. Länkar till strösselförsäljare finns på startsidan.



 

Receptet är taget ur "Bullar-Kakor-Tårtor ur Allt om Mat".


Chocolate chip cookies


ca 24 st (antalet väljer du själv)

100 gram rumsvarmt smör

2 dl farinsocker

½ dl strösocker (eller rörsocker)

½ tsk vaniljsocker

1 ägg

1 ½ dl vetemjöl

3 dl havregryn

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram hackad choklad (vit, ljus eller mörk – blanda gärna)

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och alla sockersorter pösigt. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.

2. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.  Det görs förmodligen enklast med en elvisp.

3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt. Rör ner det i smeten. Fast det går också att tillsätta ingredienserna en och en till smörblandningen. Det viktiga är att allt verkligen blir blandat och inte lägger sig i klumpar.

4. Blanda i chokladen.

5. Rulla 24 bollar och lägg dem glest på bakplåtspapper på plåtar och dekorera gärna med strössel.

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på plåten.

 

Dekorera gärna dessa kakor generöst med stilfulla eller galna figurströssel. De förtjänar att hamna i blickfånget på kakfatet, då de är förföriskt goda.

 

 

Grundreceptet är taget ur tidningen ”Hembakat” 2/2010.


Minttoppar

Ca 60 st

1 dl florsocker

200 gram rumsvarmt smör

1 dl potatismjöl

4 dl vetemjöl

Garnering:

100 gram mörk choklad

3-4 droppar pepparmyntsolja

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Blanda socker, smör och de båda mjölsorterna. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.

2. Rulla degen till små bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

3. Gör en liten fördjupning i kakans mitt. Jag använder skaftet på en trägaffel jag har i köket. Genom att doppa skaftet i mjöl emellanåt, fungerar det utmärkt som ”fördjupningsverktyg”. Tryck till så att du får ett ”hål” i kakan, doppa skaftet i lite mjöl så att det inte blir kladdigt, tryck hål i nästa kaka osv. Det går naturligtvis att använda fingrarna  istället för trägaffelsskaft!

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

5. Låt kakorna svalna på plåten.

6. Smält chokladen. Traditionellt smälter man chokladen i ett vattenbad, och tillsätter pepparmyntsoljan och rör om. Personligen brukar jag smälta chokladen i en djup tallrik på lägsta temperaturen i mikrovågsugnen. Jag öppnar luckan då och då och rör om, för att försäkra mig om att den inte värms för mycket. På slutet blandar jag i pepparmyntsoljan.

7. Fyll fördjupningen i kakan med mintchokladen.

 

Lägg gärna en liten dekoration av något slag på chokladtoppen. En pytteliten polkagriskäpp eller några ätbara guldstjärnor ger kakan en extra lyxig känsla! Leta efter fina strössel via länkarna jag har lagt ut här på bloggen.

 

 

Receptet är taget ur ICA-förlagets ”Sju sorters kakor”.

Julbak 2010



Knäckbräck, dubbelkola och saffransbröd! Recept kommer.

Välkommen till min nya blogg!

 

Den här bloggen tillägnas alla kakmonster! Här finns bara smaskiga recept, så det är helt riskfritt att gå loss och pröva vilket recept som helst - du kommer inte att ha bakat förgäves. Om du har samma barnsliga smak som jag vill säga...! Om du blir hungrig bakar du ett av bröden istället. De flesta är - till skillnad mot kakorna - fyllda med fiber och nyttigheter. Enjoy!

 

PS. Det är viktigt att kakorna ser lika söta ut som de smakar, så bygg upp ett ordentligt strösselförråd!


RSS 2.0