Christmas Cookies
slide show

Blåbärspulver

 
Det här blåbärspulvret (malda torkade blåbär) införskaffades under Kulturnatten här i Norrköping
i går, i den nyöppnade butiken Lindhs Te & Kaffe i Knäppingsborg. Det ska tydligen
fungera förträffligt som smak- och färgsättare i cupcaketopping, så snart blir det
blåbärsexperiment! För den nyfikna kan jag tala om att det även gick att köpa
hallonpulver samt björnbärspulver.
 

Kardemummiga havreformar

 
 
35 stycken

150 g smör
3 ½ dl havregryn
1 ½ dl socker
1 tsk malen kardemumma
(1 tsk sirap - ej i originalreceptet)
(50-100 gram riven vit choklad samt krossade kardemummakärnor - ej i originalreceptet)

Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner övriga ingredienser. Blanda väl. Klicka ut smeten i små bullformar på en plåt. Grädda på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 10 min. Strö över den rivna chokladen och fördela lite "nykrossad" kardemumma ovanpå.
 
Två av mina favoritingredienser - havregryn och kardemumma - i ett väldigt enkelt recept! Den vita chokladen ger kakan en lite lyxigare look, men kakan är god som den är utan choklad också. Lättbakat som tusan!
 
Receptet kommer från emmashusbestyr.se. Där fanns det många smarriga recept!
 

Dammsugare

 

Ca 20 st

 

100 gram smör

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

4 dl kaksmulor (jag tog 1/4 färdig sockerkaksbotten från ICA, 2 digestivekex samt en bit brownie med choklad- och jordnötstopping som jag hittade i frysen)

arraksessens eller punsch efter smak (jag tog bara 1/3 krm eftersom jag egentligen inte gillar vare sig arrak eller punsch)

1 ½ tårtlock av marsipan (eller 200 gram marsipan som du kavlar ut med 2 msk florsocker)

100 gram mörk choklad

ev. strössel

 

Gör så här:

Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Ha i kaksmulorna och blanda väl.Tillsätt arraksessens eller punsch.Forma till runda, fingertjocka (eller tjockare om du vill!) längder och låt dessa stå kallt en stund. Skär längderna i 20 bitar. Rulla ut tårtlocket, skär till lagom stora bitar och rulla in kakbitarna i marsipanen. Smält chokladen och doppa ändarna på dammsugarna i chokladen och strö eventuellt över strössel innan du lägger dem kallt för att chokladen ska stelna.

 

Egentligen tycker jag inte om bakverk med smak av arrak eller punsch, men i måttliga mängder fungerar det. Annars är chokladsmeten riktigt, riktigt god och även om det var lite kladdigt var det här lättbakade små bakverk!

 

Receptet kommer från tasteline.se 

 


Busenkla havre- och chokladmuffins

 
För att citera originalreceptet: Supergott - som en blandning mellan chokladbollar, kladdkaka och muffins.

 

12 st

 

6 dl havregryn

200 g smält smör

1 msk kakao

2 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

(eventuellt 12 Noblesse) 

 

Gör så här:

Smält smöret, blanda sedan med havregryn och låt stå ca 5 min. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i kakao och vaniljsocker i äggsmeten. Blanda ihop med havresmeten. Fyll i formar och grädda på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn) i ca 10 min. Lägg gärna en bit Noblesse på varje muffin så fort de kommit ut ur ugnen. Strö eventuellt över strössel eller hackade nötter t.ex. Låt svalna.

 

En riktigt kladdig godiskaka som går hur fort som helst att slänga ihop! Okej, muffins stod i receptet, men utan bakpulver är det väl egentigen inte muffins. Det går säkert att hacka och blanda i allt möjligt godis i smeten om man vill. :)

 

Receptet kommer från matklubben.se

 
m

Hektiska tider

Mellan utvecklingssamtal på jobbet, på barnens skola, föräldraråd och föräldramöten
- som tar så mycket tid att jag inte hinner baka -  drömmer jag mig tillbaka till sommaren
och färgexplosionerna i växthuset... 
I kväll har jag äntligen lite tid över, så då ska jag baka igen!
 

Chokladpecankakor

En modest kaka som inte ser mycket ut, men eftersmaken är underbar!

 

35-45 st beroende på hur stora du vill ha dem

 

225 gram rumsvarmt smör

145 gram brunt farinsocker strö

1 ägg

300 gram vetemjöl

1/2 tsk salt

ca 100 gram pecannötter

100 gram mörk choklad (som får smälta och svalna)

1 krm äkta vaniljpulver

1 finkornigt tsk havssalt (att strö på före gräddning)

 

Gör så här:

Smält chokladen på låg värme och låt den svalna något. Rör ihop smör, farinsocker, salt, vaniljpulver, bakpulver, ägg och mjöl. Häll i den smälta chokladen. Låt degen vila kallt en stund. Rulla bollar som du lägger på en plåt. Strö över lite havssalt och tryck till bollen lite (de smälter inte ut). Tryck på en pecannöt på varje kaka. Grädda mitt i ugnen på 190 grader (160 grader i varmluftsugn) 10-12 minuter.

 

Egentligen vill jag att kakor ska vara kladdigare och se mer lattjobattjo ut, men alla kakor med smält choklad i är goda! 
 
Receptet är ett ihopkok av flera recept jag hittade på amerikanska sajter.



Brunch på landet


I helgen blev det en tur ut till landet med familjen. Vi brunchade loss på ostgratinerade tomathalvor och champinjoner fyllda med crème fraiche, äggröra och nyplockade smörstekta kantareller! Tanken var att vi skulle äta blåbärsfrallor också, men innan vi kom till dem var vi proppmätta.
 
Vi hade även kunnat servera grodlår på brunchen...  :)

Blåbärsfrallor

 
Nej, jag har inte bakat potatis. Det här är surdegsfrallor med blåbär!
16-20 st
 
100 gram torkade blåbär
25 gram jäst
5 dl vatten
ca 3 dl vetesurdeg (köp burken från Kronjäst om du inte har egen)
1 msk salt
ca 15 dl vetemjöl special
100 gram solroskärnor
 
Gör så här:
Lägg blåbären i en skål och häll på så mycket vatten att blåbären täcks. Ställ burken åt sidan så länge. Rör ut jästen i vattnet (inte varmare än 37 grader). Tillsätt resten av ingredienserna, förutom blåbär och solroskärnor. Arbeta degen i en bakmaskin runt 20 minuter så att den trådar sig ordentligt. Häll av vattnet från blåbären och blanda i dem och solroskärnorna i degen. Låt degen jäsa runt två timmar. Dela degen i två bitar, som du sedan delar i vardera 8-10 bitar. Undvik helst att blanda i mer mjöl. Lägg bitarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Grädda frallorna på 250 grader (225 i varmluftsugn) i ca 10 minuter. Spraya gärna in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta, samtidigt som du sätter in plåten. Tag ut frallorna och låt svalna på galler.
 
 
 
Originalreceptet innehåller 150 gram tranbär och 100 gram hasselnötter och heter Hasselnöts- och tranbärsfrallor (tidningen Baka 4/2012), men jag tog det jag hade hemma, vilket alltså var solroskärnor och torkade blåbär. Gott blev det i vilket fall!


 

Salta chokladkakor



Min nya favoritkaka!
ca 30 st
 
100 gram mörk choklad
60 gram smör
1 1/2 dl ljust muskovadosocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 (helst stort) ägg
1-1 1/2 msk flingsalt
1/2-1 tsk finkornigt havssalt
 
Gör så här:
Hacka chokladen. Lägg smör och choklad i en kastrull och värm på svag värme. Rör om tills chokladen smält och ställ sedan kastrullen åt sidan. Blanda muskovadosocker, mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Rör i ägget och choklad- och smörsmeten i bunken. Blanda snabbt ihop allt till en smidig deg. Forma degen till en rulle som du rullar i havsalt och lägg den i kylen i minst två timmar. Ta sedan ut rullen och skär den i 5 mm tjocka skivor. Strö havssaltet på kakorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 8-10 minuter på 180 grader (160 grader i varmluftsugn). Låt svalna på plåten.
 
 
 
Huuur goda som helst! Originalreceptet innehöll 50 gram pistagenötter (som jag uteslöt) men inget salt. Jag bestämde mig dock för att experimentera eftersom mörk choklad passar så bra ihop med salt. Nu blev de nötallergiker-snälla och fick en härlig twist. Det blev ett väldigt lyckat resultat! Måste provas!
 
Originalreceptet hittade jag i tidningen "Baka" 4/2012 och där hette de Chokladkakor med pistaschmandel



RSS 2.0