Hallonmarmelad med mörk choklad

1 citron
900 gram färska hallon
5 dl syltsocker
200 gram mörk choklad (70%)
1. Pressa citronen. Rensa hallonen.
2. Blanda citronsaft, hallon och socker i en kastrull, koka 10 min (obs – det ska inte stormkoka, då kan marmeladen brännas). Rör flera gånger och skumma.
3. Hacka chokladen.
4. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen, som ska smälta och blanda sig med hallonen.
5. Häll upp på varma burkar och sätt genast på lock. Låt svalna och ställ kallt.
Receptet kommer från alltommat.se, men jag bytte ut det vanliga strösockret mot syltsocker för en tjockare konsistens.
Lemonad av citron och lime

Koka upp vatten, strösocker och skalet från en citron i en kastrull. Rör om tills sockret smält. Låt svalna.
Sila blandningen i en skål. Pressa alla fyra citroner samt limen och sila saften. Blanda sockervattnet med den pressade citrussaften. Häll upp i en fin flaska och ställ flaskan i kylen. Häll upp i glas med massor av is. Dekorera gärna med citronskivor.

Somriga dagar



Salta hasselnötskakor


Jordgubbslemonad

cirka 1 liter
8 dl vatten
1-1 1/2 dl strösocker (beroende på hur sur citronen är, ta hellre för lite till att börja med och tillsätt sedan)
Skal från 2 citroner
300 gram färska jordgubbar
2 dl färskpressad citrus (cirka 3 citroner+1 lime)
Isbitar
Koka upp vatten, strösocker och citronskal i en kastrull. Rör om tills sockret smält. Låt svalna.
Sila blandningen i en skål.
Rensa jordgubbarna och lägg dem i en blender/matberedare. Häll i färskpressad citron och lime och kör till en slät puré. Sila jordgubbspurén och blanda med sockerlagen.
Häll upp i glas med massor av is. Dekorera eventuellt med citronskivor eller jordgubbsskivor.

Jordgubbsmarmelad med lime och vanilj (och vit choklad)

2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden.
3. Häll i limesaft och rör om.
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen (fast kaliumsorbatet i just "syltsocker" gör att marmeladen tål rumstemperatur).
Förvaring
Sylt och marmelad tillagad med syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på marmeladen blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt och marmelad utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.
Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Diska burkarna noga, torka dem och ställ dem i ugnen på 100 grader medan du kokar sylten. Locken diskas och kan med fördel sköljas med kokande vatten. Om burkarna har en tätande gummiring i locket kan den sköljas med kokande vatten och torkas när marmeladen är upphälld och det är dags att stänga locket. När marmeladen är klar fyller du på burkarna ända upp till kanten och sätter sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer som kan göra att sylten möglar finns. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok. Var också noga med att inte stoppa något finger i marmeladen under koket - minsta saliv i marmeladen försämrar hållbarheten avsevärt!

2. Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden.
3. Häll i limesaft och rör om. Efter några minuter kan du röra i den vita chokladen. Den behöver inte "lösas upp" direkt, värmen tar hand om det vartefter.
4. Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen (fast kaliumsorbatet i just "syltsocker" gör att marmeladen tål rumstemperatur).
Hasselnötspannkakor med hallon



Knäckebröd - olika varianter

2 dl majsmjöl (ej samma sak som Maizena!)
2 dl frön (solroskärnor, sesamfrön, pumpakärnor, linsfrön e.dyl.)
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Blanda alla ingredienser och häll över kokande vatten. Bred ut på bakplåtspapper, sporra till lagom bitar eller bryt i ojämna bitar när det är gräddat. Grädda cirka en timma i 150 grader. Knäckebrödet ska vara riktigt hårt när det är klart. Har man varmluftsugn kan man ju köra flera plåtar åt gången, då är det bara öka på mängden ingredienser.
Receptet kommer från kokaihop.se

Havreknäcke med allsköns fröer
1 ½ dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 dl hasselnötsmjöl
2 dl sesamfrön
2 msk svarta sesamfrön, för att det ser fint ut, kan uteslutas
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 msk salt, lite knappt
1 msk honung
1 msk rapsolja
6 ½ dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Rör ut honungen och rapsoljan i hett vatten. Blanda allt till en smet. Smörj två ugnsplåtar mycket väl - jag använde rapsolja på bakplåtspapper. Fördela smeten på de två plåtarna och tryck ut ända ut i kanterna så att det blir så tunt som möjligt. Använd antingen en stekspade eller tryck ut med blöta händer. Grädda i 180 grader (160 grader i varmluftsugn) i 10 minuter. Ta ut plåten och skär stavar eller rutor (använd t.ex. en "kaksporre"). Grädda ytterligare ca 25 minuter.
Bryt isär bröden, lägg på ett galler och låt torka i ca 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen efter 5 minuter. Kontrollera att knäckebröden har blivit helt torra. Om du inte gjort smeten riktigt tunn så kan de behöva en stund till i ugnen med värmen på för att inte bli sega.
Ursprungligen kommer receptet från: attbaka.blogspot.se. Jag har dock experimenterat och bytt ut en del ingredienser.
Hembakat knäcke är fantastiskt gott! Det går att skapa hur många olika smaker som helst. Kom bara ihåg att det behöver finnas med någon form av mjöl (vete/råg/majs etc) som binder degen lite. Enbart hasselnötsmjöl t.ex. håller inte ihop. Tillsammans med hemgjord färskost och hemkokt marmelad kan du skapa en fikastund helt efter din egen smak! Det är också fint att stansa ut knäckebitar med kakmått.

Loppis med kakförsäljning på lördag!




Currykex

