Christmas Cookies
slide show

Lemon bars


20-24 st

 

Till botten:

ca 100 g osaltat rumstempererat smör

0,7 dl florsocker

2,8 dl mjöl

1/8 tsk salt

 

Mixa smöret och florsockret till ett krämigt fluff. Rör i mjöl och salt. Tryck ut degen på bakplåtspapper i en form, ca 28x20 cm. Baka i ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 20 min eller tills den blivit ljusbrun.

 

Fyllning:

2,8 dl socker

2 stora ägg

80 ml färskpressad citron (ca 2 stora)

1 msk rivet citronskal

2 msk mjöl

 

Mixa sockret och äggen krämiga. Rör i citronsaft och skal, sikta sedan i mjölet. Häll smeten över den färdiga bottnen och baka i ca 20 min till i ugnen, tills fyllningen stelnat på toppen. Ta ut och låt svalna. Pudra med florsocker och skär sedan i bitar.

~

Kakfatets fräschaste lilla kaka! Ett friskt och aningen syrligt inslag som man bara vill ha mer av.

~

 

Receptet kommer från http://johannaaw.blogspot.com


Schabloner från IKEA

~

I lördags var maken och jag på IKEA en sväng. Det var alla andra i Östergötland också. Vi fick nästintill slå oss fram bland möbler och prylar och en fikastund i caféet var inte att tänka på. Kön började utanför restaurangen. Vi lyckades inte spendera mer än 137:-. Rekord! Vi brukar aldrig komma ut från IKEA utan att ha betalat minst en tusenlapp! Den bästa investeringen var schablonerna från köksavdelningen. Jag är helnöjd! Fast jag förstår inte när jag ska använda den som liknar en krabba, eller om det är en spindel, eller någon slags lus kanske?! Dottern gissar att det är en nos med morrhår. Hmmm. I don't know. Hur det gick med fikastunden? Det blev en latte från Mc Donald's i bilen hem!

~

~

Ljus kladdkaka

100 g smör

100 g vit choklad

2 ägg

1 dl ljust muskovadosocker

1 dl rörsocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

2 1/2 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i. Rör ner vetemjölet.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka i 15-20 minuter i 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Pudra över florsocker.

 

Receptet kommer från sotasaker.com, men jag har ändrat det en hel del.


Turtle cheesecake

Planera och baka den här cheesecaken i god tid innan du ska bjuda på den - en dag i förväg är rimligt. Läs receptet noga innan du sätter igång. OBS! Det här kan vara världens godaste cheesecake!

Botten:

Drygt  1 paket oreo cookies, fint krossade (i mortel eller matberedare)

4 msk smält smör

Kolalager:

Kolasås av 1 burk kondenserad mjölk, som du kokat i 2 timmar. (Läs i receptet "Evas brownies med kola" för att se hur du går tillväga). Annars kan du köpa färdig kolasås, typ till glass.

100 gram pecannötter, grovt hackade

Cheesecake:

500 gram philadelphiaost, rumstemperatur

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg, rumstemperatur

100 g mörk choklad, smält

Ganache:

200 g marabou mjölkchoklad

Ca 1 dl grädde, rumstemperatur

Kolasås (köpt eller hemgjord: koka ihop 1 dl grädde, 1 dl sirap, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker. Låt grädde, sirap och socker sjuda i 5 minuter innan du tillsätter vaniljsockret. Låt svalna innan du häller den över kakan.)

Hackade pecannötter

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (drygt 150 grader om du har varmluftsugn)

Botten:

Blanda ihop kexsmulorna och smöret med hjälp av en gaffel. Tryck ut i formen (24 cm diameter) och grädda i ca 8 min. Låt svalna i ca 5 min.

Bred kolasåsen jämnt över kexbotten, men låt ca 2 cm runt kanterna vara (så att det blir lättare att lossa formen). Lägg över pecannötterna jämnt. Lägg åt sidan.

Cheesecake:

Vispa philadelphiaosten slät, tillsätt socker och vaniljsocker och vispa igen. Vispa i ett ägg i taget. Ha slutligen i den smälta chokladen. Häll smeten över nötterna i formen och grädda i ca 50 min, tills fyllningen är fast, men ändå ”darrig”. Låt svalna helt.

Ganache:

Smält chokladen i micron. Rör i grädden, lite i taget. Ganachen kommer bli hård och klumpig i början men fortsätt att ha i grädden och rör om så kommer den att bli slät. Bred ut ganachen på den svalnade cheesecaken och låt sedan stå i kylen i minst 4 timmar men helst över natten.

Ringla över kolasåsen och strö över nötterna och servera med en klick grädde.

~

Det här kan vara det godaste bakverk jag har ätit!!! Det tar tid att göra, men jisses vad det är värt allt besvär! Det är nog den mäktigaste cheesecake jag har ätit, men den går utmärkt att spara i kylen eller frysen tills du blir fikasugen igen. Märk väl att inga sköldpaddor behöver sätta livet till - namnet härstammar från en restaurang.

~

 

Receptet kommer från matklubben.se, men har modifierats något.

Daimkakor



drygt 40 st

 

250 gram rumsvarmt smör

1 dl mörkt muskovadosocker

2 dl ljust muskovadosocker

2 grovhackade dubbeldaim

ca 6 dl vetemjöl

1 msk rörsockersirap (eller ljus)

1 1/2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Rör ihop smör och socker. Det brukar gå lättast att göra med händerna. Tillsätt sirap, mjöl, bikarbonat och hackad daim. Anpassa mjölmängden så att degen varken blir alltför kladdig eller för torr. Rulla bollar, stora som 5-kronor kan vara lagom, som du placerar glest på bakplåtspapper på en plåt. De flyter ut en del i ugnen. Dekorera dem gärna med strössel eller non-stops och tryck till dem lite lätt med en gaffel eller fingrarna. Grädda dem mitt i ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 15-18 minuter. Håll koll så att de inte bränns! Låt svalna på plåten innan du flyttar dem.

~

De här kakorna ser inte så märkvärdiga ut, men de är riktigt smaskiga!


Receptet kommer från matklubben.se och heter Kickis daimkakor, men jag har (min vana trogen) modifierat det lite.

~


Shortbread cookies


15-30 st beroende på hur stora du vill ha dem

 

4 1/2 dl vetemjöl

en knapp tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 1/2 dl florsocker

250 gram rumsvarmt smör

en knapp tsk vaniljsocker

2 msk strösocker

 

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver, salt och florsocker. Blanda i smör, vaniljsocker och socker, så att du får en fast deg. Kavla ut degen (en knapp cm tjock) på bakplåtspapper på en plåt  och tryck ut kakor med kakmått. På så sätt behöver du inte flytta kakorna till plåten innan de gräddas. Nagga kakorna med en gaffel.

Annars kan du helt enkelt trycka ut degen i en ugnsform (ca 20 cm i diameter), nagga degen med en gaffel, strö över florsocker och skära degen i små tårtbitar så fort formen tagits ur ugnen.

Grädda kakorna/kakan i 30-35 minuter på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). När kakorna har svalnat kan du med fördel doppa dem till hälften i smält choklad!

~

Det här är riktiga "tantkakor" på brittiskt vis. De är inte särskilt festliga ärligt talat, men de är goda till en kopp kaffe i all sin enkelhet. Om du gillar Digestivekex gillar du troligtvis Shortbread cookies.

~

Receptet kommer från matklubben.se


Selmas sockerkaka

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk vaniljsocker

1 dl varmt vatten

50 gram smör

 

Gör så här:

Smöra och bröa en sockerkaksform. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten - vispa inte. Rör ner det smälta smöret och vattnet. Häll smeten i formen och grädda kakan i 25-35 minuter på 175 grader (drygt 150 grader om du har varmluftsugn). Ta ut kakan och låt den svalna en stund innan du stjälper upp den.

~

Jag är ingen sockerkaksmänniska. Jag bakar sällan sådant som kräver bakpulver, för jag tycker att det blir torrt. Nu var det dock min dotter Selma som blev sugen på sockerkaka, och då bakar jag gärna. För att vara sockerkaka blev den ganska saftig. Komiskt nog blandade vi ihop två recept, eftersom jag är lite för spontan för att följa instruktioner, så vi bestämde oss för att döpa den till Selmas sockerkaka!


Evas brownies med kola

ca 24 st

150 gram smör

300 gram mörk choklad

4 st ägg

2 dl rörsocker (eller strösocker)

3 dl vetemjöl

1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 burk kondenserad mjölk (som har kokats i 2 1/2 till 3 timmar)

50 gram hackad sötmandel (eller 2 dl kokosflingor)

 

Gör så här:

1. Koka en burk kondenserad mjölk i 2 1/2 till 3 timmar. Se till att burken inte har några skador. Den ska INTE öppnas! Du börjar med att dra bort pappersetiketten från burken. Ställ den i en kastrull och häll på hett vatten så att hela burken hamnar under vatten. Se till att vattnet kokar upp. Fyll på ibland under kokningen, så att burken hela tiden är täckt med vatten. Efter önskad koktid låter du burken svalna. Sedan öppnar du den och har då en burk färdig kola.

2. Smält smöret och den hackade chokladen på svag värme i en kastrull. Rör ihop och låt svalna.

3. Vispa ägg och socker lite poröst.

4. Tillsätt alla torra ingredienser i äggsmeten. Tillsätt sist chokladsmöret.

5. Blanda väl och häll ner 2/3 av smeten i en smord form (20x30 cm) som "bröats" med sesamfrön eller kokosflingor.

6. Rör ihop kolan med hackad mandel och klicka ut den på chokladsmeten i formen. Täck sedan kolan med den sista chokladsmeten.

7. Grädda mitt i ugnen på 150 grader (ca 130 grader om du har varmluftsugn) i 40-50 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Prova med en sticka efter 40 minuter, för att se hur kladdig den är.

8. Ta ut och låt kakan svalna. Skär den i 24 bitar - eller fler om du vill ha mindre kakor. Smält vit chokad (150-200 gram) och ringla över. Dekorera gärna med strössel. Alternativt struntar du i att ringla över choklad och pudrar på florsocker strax före servering istället.

~


En synnerligen mäktig kaka som gärna kan serveras i små bitar. Den är saftig och får extra stuns av kolalagret.

 

Receptet, som jag har modifierat, kommer från kokaihop.se och heter då "Brownies med kokos och karamell".



Scones


4 kakor (16 bitar)

 

8-9 dl vetemjöl

1 tsk salt

5 tsk bakpulver

100 gram smör

4 dl mjölk

 

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en degbunke. Finfördela smöret i blandningen. Det gör du enklast i en matberedare eller med händerna.

2. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt ihop till en deg. Degen blir kladdig. Ta i lite mer mjöl om den är för kladdig.

3. Dela degen i fyra delar. Klappa ut varje del till en rund ganska tjock kaka, ca 15 cm i diameter, gärna direkt på ett bakplåtspapper. Nagga kakorna. Du kan gärna skära eller markera kakorna med sporre, så att varje kaka "delas" i fyra delar.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn) i 12-15 minuter. Se till dem ibland så att de inte bränns. Ta ut och låt dem svalna på galler. Bryt isär kakorna när de har svalnat. Bred på smör och marmelad eller sylt och kanske några skivor ost. Ät och njut!

 

Scones är superenkelt att baka och går dessutom väldigt snabbt. Man kan göra "smeten" en dag i förväg och låta den vila i kylen tills den ska bakas ut. Då går allt ännu snabbare när man väl ska fika. Kom ihåg att scones ska ätas färska. De går att förvara i plastpåse till dagen efter, men då har de tyvärr redan tappat det mesta av sin charm. Prova gärna att bre på färskost istället för smör!

 

Receptet kommer ur ICA-förlagets stora bakbok


Varm chokladsås

 

60 gram smör

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

4 msk kakao

4 msk grädde

1 msk vaniljsocker

 

Blanda allt i en kastrull. Rör tills allt har smält. Ta av kastrullen från plattan när såsen kokar upp. Häll över glass eller marängsviss.

~

Saffranspannacotta



6 portioner


1 vaniljstång

6 dl vispgrädde

2 kuvert saffran

2 msk ljust muskovadosocker

4 msk farinsocker strö

2 gelatinblad

några pepparkakor, krossade

riven vit choklad

 

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda i 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden. Låt under tiden gelatinbladen ligga i blöt. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma vaniljgrädden. Häll upp pannacottan i koppar. Låt stelna i kyl ett par timmar. Dekorera med pepparkakssmulor och riven vit choklad.

 

Receptet kommer från www.norrmejerier.se, men jag har ändrat det lite

 

 


Riktig vinter

Linda, David och jag i Reykjavik i mars 2011

 

Det har varit ont om snö här i Norrköping hittills den här vintern. Det är skönt att slippa skotta trottoaren, men ibland saknar jag faktiskt de senaste vintrarnas snö. I mars 2011 var jag på Island med jobbet. Där fanns det gott om snö kan jag lova! Här kommer ett smakprov från den härliga resan.

 



Pepparkakspannacotta


 


8 portioner

 

2 gelatinblad

6 dl vispgrädde

8 msk farinsocker strö

2 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

2 krm malen ingefära

Mörk eller ljus choklad

 

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.

2. Koka upp grädde, socker och kryddor. Ta från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om och låt svalna i 10 minuter.

3. Häll upp i små formar och låt stå kallt fram till serveringen - minst 3 timmar.

4. Hyvla eller riv över mörk choklad strax före servering.

 

En härlig och enkel dessert som går att variera hur mycket som helst! Jag bytte ut kryddorna mot pepparkakskrydda, för enkelhetens skull. Jag tror att jag kommer att experimentera med ljust muskovadosocker istället för farinsocker i framtiden. Toppingen kan naturligtvis bytas ut mot strössel, nötter eller favoritgodiset.

Receptet kommer från: Tildas Kök och Vin


Nyår på landet

Nyårsfirande på landet, långt ifrån fyrverkerier och smällare som skrämmer hunden.

 

Nyårspromenad i lantlig miljö!

 

Räkor, hummer och pepparkakspannacotta!


Gott nytt år!


RSS 2.0